fantasy sport, Sportgazdaság — 2016/11/22 at 07:50

A FanDuel és a DraftKings összeolvadásával létrejön a daily fantasy sport piac monstruma

by

Megegyezett a két legnagyobb daily fantasy sport cég az egyesülésről. A FanDuel és a DraftKings összeolvadása újabb lökést adhat a piacnak.

A FanDuel és a DraftKings egyesülésével létrejövő – egyelőre név nélküli – új cég az amerikai piac több mint 90 százalékát kontrollálhatja a daily fantasy sport [DSF] területén. Az összeolvadás emiatt versenykorlátozási aggodalmakat vet fel, így egyelőre szövetségi jóváhagyásra vár az Egyesült Államokban. A két cég 2017 második felére várja az ügylet lezárását, a pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra.

fanduel-es-draftkings

A két DSF óriás egyesülése régóta beszédtéma és a befektetők támogatását is élvezi. A FanDuel és a DraftKings szinte ugyanazt a játékot kínálja – a felhasználók valódi játékosokból állíthatják össze az álomcsapatukat adott sportágakban, és nyerhetnek (vagy veszíthetnek) a játékosok pályán nyújtott teljesítménye alapján számított pontokrendszernek köszönhetően. A két cég százmillió dollárokat égetett el egymással versenyezve. Egyrészt ugyanazoknak a felhasználóknak a megszerzéséért, másrészt jogi csatákat folytatva. Ugyanakkor egyik vállalat sem volt profitábilis, még az iparág múlt évi hatalmas boomjának időszakában sem. Erejük egyesítésével racionalizálódik a hirdetések, a jogi perek és a lobbizás költsége, tehát több pénz maradhat a fejlesztésekre, valamint az innovációra, így a várva várt nyereségesség is elérkezhet. Természetesen az új brand kommunikálása, és a felhasználói élményben bekövetkező változások promóciója a jövőben is tekintélyes összeget igényel majd.

fanduel

Az összeolvadás után az új cég két központtal működik tovább, New Yorkban és Bostonban is megmarad a főhadiszállás. A letisztult viszonyoknak köszönhetően friss befektetések áramolhatnak az új vállalatba és az iparágba egyaránt. A daily fantasy sport piac tehát kedvező helyzetben várhatja a teljes amerikai piac legalizálását, amely a szakértők szerint elkerülhetetlen. Néhány államban ugyanis tiltott a DSF, mert szerencsejátéknak minősül, nem pedig tudásalapú, vagy ügyességi játéknak.

draftkings

A 2015-ös szárnyalásuk során a FanDuelt és a DraftKings-et is egymilliárd dollár fölöttire értékelték. A FanDuel befektetői között található a KKR és a Time Warner, míg a DraftKings mögött olyan nevek állnak, mint a Madison Square Garden és a New England Pattiots NFL-csapatot is birtokló Kraft Goup.

Forrás: bloomberg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.11.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close