labdarúgás, Sportgazdaság — 2016/10/31 at 06:00

Nagy változások elé néz a Bajnokok Ligája

by

Változások állnak be 2018-tól a Bajnokok Ligájában. A négy legerősebb bajnokság első négy csapata automatikusan bekerül majd a BL-csoportkörbe, de megváltozik majd a klubok díjazása is a kupasorozatban.

A Bajnokok Ligája mindig is az európai klubcsapatok legrangosabb kupasorozata volt, amiben minden csapat szerepelni szeretne. Nem csak a presztízs miatt, hanem a sorozatban való részévételből adódó pénzügyi és márkaépítési tényezők miatt. A Bajnokok Ligájába az előző évi teljesítmény alapján tudnak bekerülni a klubcsapatok. Ha nem sikerül a bajnokságukban az adott helyeken végezniük, akkor nem kvalifikálnak.

bajnokok-ligaja

Annak ellenére, hogy a teljesítmény alapú kvalifikáció egy igazságos rendszer, gazdaságilag nem biztos, hogy a legjövedelmezőbb. Gondoljunk csak egy egyszerű példára. Melyik mérkőzést övez nagyobb érdeklődés világszerte? Egy Manchester United mérkőzést vagy egy Benfica mérkőzést? 2018-tól a top négy bajnokság első négy helyezettje automatikusan bekerül majd a csoportkörökbe – a döntés mögött tisztán gazdasági érdekek állnak. Így mindkét fél jól jár majd. A top bajnokságokban szereplő klubok – jelenleg a német, az angol, a spanyol, és az olasz – gazdasági ereje nagyon meghatározó a nemzetközi klubfutball piacon, ami miatt az UEFA-nak is érdeke, hogy ők is szerepeljenek a sorozatban. Ez a sorozat népszerűségéhez, nézettségéhez járul hozzá.

european-leagues

Emellett átalakul majd a sorozat díjazási rendszere is. Eddig a piaci részesedés alapján kaptak különböző összegeket a klubok, de ez 2018-tól megváltozik. Minden csapat kapni fog egy részvételi összeget, ehhez hozzájön a teljesítmény utáni díjazás, az egyes klubok koefficiense és a piaci részesedése. Ezt az újfajta díjazást a klubok sorozatban nyújtott teljesítménye fogja nagymértékben meghatározni. A klub koefficiens értékelése is változni fog, ugyanis a klubok a saját rekordjuk alapján lesznek értékelve. Emellett a klub koefficiensbe bele fog számítani a korábbi történelmük, hogy mennyi BL vagy Európa Liga trófeával rendelkeznek.

2137152_w2

A díjazás mindkét európai versenysorozatban növekedni fog, és az Európa Liga győztes együttes automatikusan bekerül majd a BL csoportkörbe (eddig selejtezőt kellett játszania). De olyan hírek is felröppentek, hogy egyes klubok a történelmük miatt szabadkártyát kapnak majd, vagy hétvégi meccseket is rendezhetnek (ezt egyelőre még nem erősítették meg). Ezek a meg nem erősített pletykák, mindenképpen nagy változások lennének a BL történetében.

who-will-win-the-champions-league

Tehát úgy néz ki, hogy 2018-tól nagy változások előtt áll az európai labdarúgás top kupasorozata, felismerve, hogy a nagy, népszerű csapatok szerepeltetése a sorozat érdeke is. Persze ezzel a kisebb bajnokságok hátrányba fognak kerülni, ugyanis így a harminckettes mezőny felét spanyol, német, angol és olasz csapatok fogják automatikusan kitölteni. Tehát a francia, portugál csapatok, akik folyamatosan növelik a klubjaik koefficiens értékét a jó teljesítményükkel, talán az egyik legnagyobb vesztesei ennek a változtatásnak. Mindenesetre a gazdasági érdekek és a keresztpromóciós lehetőségek, a nagy márkák összekapcsolódása előtérbe került az UEFA-nál, ami segíthet még népszerűbbé tenni a bajnokságot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Football Benchmark: az európai futball üzleti adatbázisa

A KPMG jelentősen átalakította és kibővítette a Football Benchmark platformját, amely az európai labdarúgás üzleti információinak adatbázisa. Az új verzió...

Close