Sportgazdaság, többféle sportág — 2016/10/11 at 09:00

CR kiütötte Messit, avagy 2016 legjobban kereső sportolói

by

A Forbes magazin minden évben összeállítja a Legjobban kereső sportolók listáját. A top 100 legjobban kereső sportolót idén 23 ország adja, és tíz különböző sportágban versenyeznek. Az elmúlt évben 3,15 milliárd dollárt kerestek, és ennek a 29%-a származik a pályán kívüli bevételeikből.

A Forbes magazin a 2015 június és 2016 június közötti fizetések, bónuszok és díjazások, valamint a szponzoroktól származó bevételek, az egyes megjelenésekért kapott díjazások és a különböző licensz szerződésekből származó honoráriumok alapján számítja ki az elmúlt évben keresett összegeket.

Ahogy azt a korábbi években tapasztalhattuk, most is az amerikai piacon népszerű sportágak adják a legtöbb versenyző, szám szerint 65-öt. A legtöbbet a baseball, ahonnan 26 fő került fel a százas listára. Az elmúlt években Floyd Mayweather és Tiger Woods uralták a legjobban kereső sportolók versenyét, idén azonban hiába keressük őket a lista előkelő helyein. Tiger Woods ebben az idényben különböző sérülésekkel küzdött, míg Mayweather szögre akasztotta a kesztyűjét. Tiger Woods a 12., míg Floyd Mayweather a 16. az idei Forbes listán.

forbes

Az idei lista első helyén a Real Madrid és a Portugál válogatott klasszisa, Cristiano Ronaldo található, aki 88 millió dollárt keresett az elmúlt évben. Michael Jordan 1990-es első helyezése óta ő az egyetlen olyan sportoló, aki csapatsportból tudott az élre kerülni. Ronaldo 56 millió dollárt focizott össze a pályán, megnyerte a Real Madriddal a Bajnok Ligáját, a Portugál válogatottal pedig az Európa-bajnokságot. A pályán kívüli kereste további 32 millió dollárra rúg, amelyből a legjelentősebb tétel a Nike-val kötött, éves szinte 13 millió dollárt érő egyezsége. Emellett olyan szponzorokkal van szerződése, mint a Tag Heuer, a Herbalife, a Pokerstars, vagy a Clear Shampoo. Ronaldónak saját márkája is van, a CR7, aminek keretében piacra dobta már saját ruházati termékeit, parfüm kollekcióját, és sorban nyitja meg a CR7 néven futó hoteljeit. Ronaldónak 215 millió követője van a különböző közösségi média felületeken, amiken az elmúlt évben 255 alkalommal posztolt. Ez a Hookit számításai alapján 176 millió dollár médiaértékkel bírt.

cr102

A dobogó második fokára Ronaldo nagy riválisa, a Barcelona sztárja, Lionel Messi állhatott fel. Messi 81,4 millió dollárt keresett az elmúlt évben, amiből 53,4 millió dollárt rugdosott össze a pályán, míg 28 millió dollár származik a pályán kívüli tevékenységéből. Az argentin januárban nyerte meg az ötödik Aranylabdáját. A legjelentősebb szponzora az adidas, de együttműködésben áll a Huawei-jel, a Tata Motors-szal, a Pepsivel , a Gillette-tel és az Electronic Arts-szal.

mess-celtic-lionel_3754816

A képzeletbeli pódium legalsó fokára LeBron James ért fel a maga 77.2 millió dolláros keresetével. A pályán 23.2 millió dollárt dobált össze az amerikai játékos, ugyanakkor a pályán kívüli tevékenységéből dupla ennyi jött be neki. A kosárlabdából származó bevétele a jövő évtől megtriplázódhat, köszönhetően az NBA 24 milliárd dolláros új TV-szerződésének. A Nike életre szóló szerződést kötött vele, ahol már saját cipőmárkája is van a játékosnak. Emellett LeBron a televíziós piacra is betette a lábát, ugyanis az elmúlt évben a tulajdonában lévő produkciós és média cégbe 15.8 millió dolláros befektetést kapott a Warner Bros.-tól. Emellett 2015-ben szerepelt a Trainwreck legújabb részében, és a jövőben mozivászonra kerülő Space Jam folytatásában is ő fogja átvenni a stafétabotot Michael Jordantől.

Oct 30, 2014; Cleveland, OH, USA; Cleveland Cavaliers forward LeBron James (23) reacts in the third quarter against the New York Knicks at Quicken Loans Arena. Mandatory Credit: David Richard-USA TODAY Sports ORG XMIT: USATSI-186268 ORIG FILE ID: 20141030_ajw_ar7_281.JPG

Az élboly legelőkelőbb helyén tartózkodó egyéni sportoló Roger Federer. A svájcinak nem úgy sikerült az idei szezon ahogyan azt eltervezte, ugyanis a wimbledoni bajnokság óta nem indult verseny a sérülése miatt. Ráadásul Grand Slam tornát is már négy éve nyert utoljára, ennek ellenére a pályán kívüli keresetei stabil pozíciót biztosítanak számára a legjobban keresők között. A svájci 67.8 millió dollárt keresett ebben az évben, amiből mindössze 7.8 millió dollár származik a teniszből, a többi a különböző szponzori együttműködéseiből jön: Nike, Rolex, Credit Suisse, Wilson, Mercedes-Benz, Möet & Chandon. Federeren kívül a teniszezők közül a Top 10-be egyedül a jelenlegi világelső Novak Djokovics fért be, a maga 55.8 millió dolláros keresetével.

roger-federer

A hölgyek tekintetében nincsen változás, ugyanis évek óta csak Maria Sharapova és Serena Williams képes megközelíteni az urakat. Sharapova jelenléte azért is meglepő, mert az év eleji dopping eltiltása miatt ki kellett hagynia a szezon hátralévő részét. Serena Williams 28.9 millió dollárt keresett, amivel a százas listán a 40. helyet foglalja el. Míg Sharapova 21.9 millió dollárt könyvelhetett el magának, amiből 20 millió dollár származik a támogatóktól, ez a lista 88. helyére volt elég.

Forbes Top 20 Highest Paid Athletes 2016

As sport gets more and more lucrative, who is the best paid athlete in the world? Forbes have compiled a list adding together yearly endorsements and salary. Follow The Independent on Facebook: https://www.facebook.com/TheIndependentOnline Watch more videos: http://www.independent.co.uk/video

A teljes Forbes lista itt érhető el

Forrás: forbes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.10.11.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close