labdarúgás, Sportpolitika — 2016/09/27 at 17:10

A FIFA feloszlatta a rasszizmus elleni munkacsoportját

by

Az indoklás szerint a szervezet beteljesítette az átmeneti feladatait, ezért nincs már rá szükség. Nem mindenki ért egyet a döntéssel.

Nem mindenki szerint tűnt el a labdarúgásból a faji megkülönböztetés, ezért sokan felháborodva fogadták a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] azon döntését, hogy feloszlatta a rasszizmus elleni munkacsoportját. Érvként arra, hogy a szervezetnek még bőven lenne munkája, épp a 2018-as oroszországi világbajnokságot hozzák fell. Az aggódó hangokat felerősíti az a friss kutatás is, amelyet a moszkvai Sova Center tett közzé arról, hogy a 2014-15-ös szezonban 92 alkalommal regisztráltak rasszista feliratokat, vagy énekeket az orosz stadionokban, míg az azt megelőző két szezonban összesen 83 ilyen esetet jegyeztek fel.

no-to-racism-campaign

A FIFA indoklása szerint az átmenetileg létrehozott munkacsoport végrehajtotta minden feladatát, ezért nincs rá többé szükség. Fatma Samoura, a FIFA főtitkára az első nagyobb nyilvános beszédében, a Soccerex konferencián igyekezett megvédeni a döntést, az eddig elndított programokat emlegetve és hangsúlyozva, hogy a szövetség továbbra is zéró toleranciával kezel minden faji, nemi és kulturális megkülönböztetést.

A rasszizmus elleni munkacsoportot 2013-ban még Sepp Blatter elnöksége alatt hozták létre, élére pedig Jeffrey Webbet ültették. Azóta mindketten belebuktak a FIFA-botrányokba. Webbet a 2015-ös letartóztatása után Constant Omari, a Kongói Labdarúgó Szövetség elnöke váltotta, bár a szervezet egyik tagja, Osasu Obayiuwana szerint azóta egyetlen alkalommal sem ült össze munkacsoport.

fifa-say-no-to-racism-brazil-colombia

A korábban a FIFA elnöki címére pályázó Tokyo Sexwale a kampányában még állandó bizottsággá emelte volna munkacsoportot, mondván “a rasszizmus még hosszú-hosszú ideig velünk lesz”. A FIFA elnökségért szintén harcba szállló, de Gianni Infantinóval szemben alulmaradó, Ali Bin Al Hussein és az angol labdarúgásban tapasztalható megkülönböztetések felszámolásáért harcoló Kick It Out szervezet szintén ellenezte a FIFA lépését.

Forrás: independent.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.09.27.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close