Sportmarketing, tenisz — 2016/09/16 at 10:00

Federer és Nadal egy oldalon, jövőre indul a Laver Cup!

by

Jövőre indul a Laver Cup, ami egy újabb üde színfoltja lesz a tenisz cirkusznak. A pár éve alapított, nagy sikernek örvendő IPTL gálatornához hasonló esemény első állomása Prága lesz, ahol az európai top játékosok a világ többi részéről származó játékosokkal mérik össze tudásukat.

A tizenegyszeres Grand Slam győztes Rod Laver nevét viseli a tenisz világ legújabb szórakoztató eseménysorozata, a Laver Cup. A tornát a Roger Federer által alapított TEAM8 menedzsment iroda álmodta meg az ausztrál teniszező tiszteletére. A Laver Cup célja, hogy még közelebb hozza a sportágat a rajongókhoz és egy exkluzív élménnyel rukkoljon elő a tenisz szerelmeseinek.

laver-cup-teniszlabdak

A Laver Cup a golfból már jól ismert Ryder Cup mintájára lesz megszervezve. A különbség annyi, hogy itt nem Európa és az Egyesült Államok legjobbjai fognak összecsapni, hanem az európai elit a világ többi részeiről származó játékosokkal méri össze a tudását. Az eseményre, az olimpia évét kivéve, minden évben az év utolsó Grand Slam tornája, a US Open után két héttel kerül sor, szeptember 22-24. között. A részvételért a játékosok ranglista pontot nem kapnak, viszont pénzdíjazásban részesülnek majd.  Az indulóknak legalább egy egyéni mérkőzést vállalniuk kell, és összesen 12 meccset rendeznek a három nap alatt (kilenc egyéni, és három páros meccset).

rod-laver-cup-szelfi

A csapatokba a világranglista szerinti helyezésük alapján a top 4 játékos kerülhet be, míg kettőt a csapatkapitányok választhatnak ki, akik az első három évben Björn Borg és John McEnroe lesznek. Az első napon megnyert meccsek egy pontot, a másodikon megnyert meccsek két pontot, míg a harmadikon megnyert meccsek három pontot érnek. Mindegyik mérkőzést két nyert szettre játsszák majd, viszont ha az első két szettet felváltva nyerik a csapatok, akkor a záró szett egy 10 pontig tartó tie-break lesz.

laver-cup-podium

A torna helyszíne évről évre változni fog. 2017-ben Prágában, az O2 Arénában debütál a rendezvény, ahol Rafael Nadal és Roger Federer biztosan ott lesznek. Sőt, olyat láthatnak majd a kilátogató teniszrajongók, amire eddig nem volt példa: Rafa és Roger egymás oldalán, egy páros meccs keretében is pályára lépnek majd. „Teljes mértékben hihetetlen, hogy egy oldalon fogunk állni Rafával, és azért fogok szurkolni, hogy nyerőt üssön” – mondta Federer. A svájci még azt is hozzátette, hogy reméli, a Laver Cup erősebb kötődést fog kialakítani a szurkolókban mint, az ATP World Tour vagy éppen a Davis-kupa.

federer-e-nadal

És azt gondolom, hogy itt van a lényeg, abban, amit Roger mondott. Kötődés, élmény. Az ilyen kezdeményezések, mint az IPTL tenisztornák, miatt IS az egyik legnépszerűbb sportág a világon manapság a tenisz. Ezek a megmozdulások, események csak még értékesebbé teszik a tenisz márkáját, ugyanis manapság a márkaépítés kulcsa az érzelmi kötődés kialakítása és élmények nyújtása. És akkor még arról a tényezőről nem is beszéltünk, hogy azok a top játékosok fognak pályára lépni és szórakoztatni a közönséget, akikhez maguk a szurkolók is a leginkább kötődnek. A stílusávál, imázsával, úgymond a saját márkájával mindegyikük egy teljesen más kultúrakört, célcsoportot tud megszólítani, szórakoztatni.

Forrás: nytimes.com, tennis.com, foxbusiness.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.09.16.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close