labdarúgás, Sportgazdaság — 2016/09/01 at 10:20

Premier League: több mint egymilliárd fontot költöttek a nyáron játékosvásárlásra a klubok

by

Új pénzügyi rekord született a nyári átigazolási időszakban. Még soha nem költöttek annyit játékosokra egy ligában, mint most az angol élvonalban.

A Premier League 20 egyesülete összesen 1,165 milliárd fontért [423 milliárd forint] erősítette meg keretét, először átlépve az egymilliárdos álomhatárt egy átigazolási időszakban. A tavaly nyári 870 millió fonthoz képest, ami a korábbi csúcsot tartotta, ez 34 százalékos növekedést jelent. A Deloitte könyvvizsgáló cég összegzése szerint a Premier League sorozatban a negyedik nyáron javított rekordot.

A Premier League új logója.

A Premier League új logója.

A Premier League járt már 1 milliárd font fölött a játékosvásárlások terén, de azt a teljesítményt az egész 2015-16-os szezonra nézve, tehát a nyári és a téli átigazolási időszakot is számolva, érte el. Természetesen ez a rekord is meg fog dőlni, mert az előző szezonbeli 1,045 milliárd fontnál már most többet költöttek a klubok és a téli átigazolási időszak még hátravan.

Paul Pogba a Manchester United mezében.

Paul Pogba a Manchester United mezében.

Az átigazolási időszak legnagyobb fogása Paul Pogba volt, akit a Manchester United csaknem 105 millió euróért szerzett meg a Juventustól. A francia csatár ezzel minden idők legdrágább labdarúgója lett.

A Manchester Uniteden kívül a többi élvonalbeli klub is aktív volt: 13 döntötte meg saját költekezési csúcsát, köztük a címvédő Leicester City, amely csak az algériai Iszlam Szlimaniért 30 millió eurót fizetett a Sporting Lisboának. A klubonkénti átlagos költés 60 millió font körül alakult, a legbőkezűbbnek a Manchester City bizonyult, amely 200 millió euróért szerződtetett játékosokat.

Az átigazolási időszak utolsó napja szintén csúcsot döntött, ugyanis 155 millió font értékben regisztráltak játékosmozgásokat. A két legdrágább ügyletet David Luiz és Moussa Sissoko leigazolása jelentette, egyaránt 30 millió font értékben. Az előbbi a PSG-ből tért vissza két év után a Chelsea-be, az utóbbi pedig az utolsó pillanatokban hagyta el a Newcastle Unitedet a Tottenham Hotspur kedvéért.

A Premier League televíziós közvetítési jogdíjának növekedése a liga létrehozása óta.

A Premier League televíziós közvetítési jogdíjának növekedése a liga létrehozása óta.

Az angol klubok elsősorban azért mertek ilyen bátran költeni, mert hatalmas bevétellel számolhatnak a televíziós közvetítési jogdíjakból. A Premier League közvetítési jogait a 2016 és 2019 közötti időszakra ugyanis – szintén rekordot jelentő – 5,14 milliárd fontért értékesítették egy évvel ezelőtt, ami 71 százalékos ugrás a korábbi hároméves ciklushoz képest. A tévés pénzek elosztása ráadásul az angol élvonalban a legkiegyenlítettebb a világon, tehát itt a legkisebb a különbség ezen a téren a tabella elején és végén végző klubok között.

A nyár folyamán a második legtöbbet költő liga, jelentősen lemaradva, az olasz Serie A volt [590 millió font]. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a német Bundesliga [460 millió font] található, majd a spanyol LaLiga következik [400 millió font]. Érdekesség, hogy az ötödik legerősebb európai bajnokságnak tartott francia Ligue 1-et [165 millió font] megelőzte az angol második osztály, vagyis a Championship [215 millió font], köszönhetően a Premier League-ből kiesett Newcastle United és Aston Villa bőkezűségének.

Forrás: deloitte.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.09.01.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close