olimpia, Sportpolitika — 2016/08/22 at 11:40

Rio 2016: jegyüzérkedésért letartóztatták az Európai Olimpiai Bizottság elnökét

by

llegális jegyeladás gyanújával Rio de Janeiróban őrizetbe vették és letartóztatták Patrick Hickey-t, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igazgatótanácsának a tagját, az Ír Olimpiai Bizottság és az Európai Olimpiai Tanács elnökét. Az óvadék lehetőségét elutasították, Hickey-t börtönbe szállították.

Útleveleket, számítógépeket, mobiltelefonokat és belépőket foglalt le a brazil rendőrség az Ír Olimpiai Bizottság jegyüzérkedéssel gyanúsított tagjainak riói szállásán és irodájában. A fővádlott, Pat Hickey már szerdán lemondott a nemzetközi olimpiai mozgalomban betöltött minden tisztségéről, így az Ír Olimpiai Tanács és az Európai Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsági tagságáról, valamint a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének alelnöki posztjáról.

A nyomozás során Patrick Hickey-től lefoglalt iratok egy része.

A nyomozás során Patrick Hickey-től lefoglalt iratok.

 A 71 esztendős Hickey a rendőrök láttán megpróbált elmenekülni a fia nevén lévő szomszéd szobába, majd az előállítása során rosszul lett, ezért kórházba kellett szállítani. Amint az egészségi állapota megengedte, előzetes letartóztatásba került.

A rendőrség megerősítette, hogy Hickeyre nézve terhelő e-mailek birtokába jutott. Ezek szerint a sportdiplomata két olyan céggel is kapcsolatban állt, amelyek jegyüzérkedéssel hozhatók összefüggésbe.

Patrick Hickey az Európai Olimpiai Bizottság elnöki székében.

Patrick Hickey az Európai Olimpiai Bizottság elnöki székében.

A botrány kapcsán korábban két embert letartóztattak Rióban, négy továbbinak pedig elrendelték a letartóztatását, mivel nem tartózkodnak Brazíliában. Öten – köztük a szintén ír James Mallon – a THG Sports elnevezésű brit cég vezetői, a hatodik pedig tolmácsként dolgozott. A gyanúsítottak részt vettek mintegy ezer belépő túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos [868.8 millió forint] haszonra tehettek volna szert, miközben a cég nem volt jogosult az olimpiai jegyek forgalmazására. Mallon a múlt héten tagadta a vádakat. A cég vezérigazgatóját, James Sintont két évvel ezelőtt a brazíliai labdarúgó világbajnokság jegyértékesítésével kapcsolatos bűncselekmények miatt tartóztatták le.

Forrás: insidethegames.biz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.08.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close