olimpia, Sportpolitika — 2016/08/16 at 09:50

Nagyobb hangsúlyt fektet a jövőben a NOB az ifjúsági olimpiára

by

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta azt az intézkedéscsomagot, amely az ifjúsági olimpiai játékok megerősítését célozza. A program fontos része a megrendezésért szóló pályázási folyamat átalakítása.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] februárban alakított munkacsoportot az ifjúsági olimpiai játékok jövőbeli stratégiai irányának meghatározására. A munkacsoportot Uğur Erdener, a Török Olimpiai Bizottság elnökének vezetésével a NOB magas rangú szakértői, nemzeti olimpiai bizottságok képviselői, ifjúsági olimpiai játékok szervezőbizottságainak tagjai, nemzetközi sportszövetségek vezetői alkották, valamint helyet kaptak benne a sportolók, illetve a NOB top szponzorainak képviselői is.

A 2014-es nanjingi ifjúsági olimpia megnyitója.

A 2014-es nankingi ifjúsági olimpia megnyitója.

A munkacsoport öt stratégia javaslattal állt elő, amelyet a NOB egyhangúlag fogadott el a riói olimpiai játékok során tartott ülésén. Az egyik ilyen cél, hogy az ifjúsági olimpiát olyan városokba vigyék el, amelyek nem tudnak hagyományos ötkarikás játékokat rendezni. Ezt úgy szeretnék elérni, hogy a pályázati szakasz jelentős átalakításával a NOB könnyebben hozzáférhetővé és gazdaságosabban megszervezhetővé teszi a kisebb és közepes méretű városok számára az ifjúsági olimpiát. A korábbi költséges kandidálási rendszert előremutató párbeszéden alapuló pályázatokkal váltják fel.

Szintén az új stratégia eleme a részt vevő sportolók számának növelése a jövőben, egyúttal a versenyek színvonalát is magasabb szintre szeretnék emelni. Nagyobb figyelmet kap ezentúl a hasonló események rendszerének kialakítása is, amivel az ifjúsági olimpia hatásának kiterjesztése lesz a cél. A digitális platformok, valamint a riói játékok után induló Olimpiai Csatorna előnyeinek kihasználásával pedig az ifjúsági olimpia élményét fogja a NOB a lehető legszélesebb réteghez eljuttatni.

Az ifjúsági olimpia logója.

Az ifjúsági olimpia logója.

Végül, de nem utolsó sorban az ifjúsági olimpia lesz az innovációk inkubátora, vagyis itt fogják tesztelni a fiatalokra fókuszáló kezdeményezéseket, működőképessé csiszolni a magukban nagy potenciált rejtő ötleteket, továbbá új sportágakat próbálnak majd ki.

A NOB a javaslatok megvalósítását 2017 negyedik negyedévében kezdi el.

Péni István sportlövő a Nankingban rendezett ifjúsági olimpia díjátadóján a bronzérmével.

Péni István sportlövő a kínai Nankingban rendezett ifjúsági olimpia díjátadóján a bronzérmével.

A 2016-os téli ifjúsági olimpiának a norvég Lillehammer adott otthont, míg a következő kiadásra 2020-ban, a svájci Lausanne-ban kerül sor. A legközelebbi nyári játékokat 2018-ban az argentin fővárosban, Buenos Airesben rendezik. Ezt követően a NOB átteszi az ifjúsági olimpiát páratlan évekre, hogy ne olimpiai években legyen. Az ötödik nyári ifjúsági olimpia tehát 2023-ban tartják majd.

Forrás: insidethegames.biz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.08.16.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close