küzdősportok, Sportgazdaság — 2016/07/14 at 17:30

Ez a felvásárlás tartja most lázban a sportvilágot

by

Négy milliárd dollárért vették meg a legdinamikusabban növekvő küzdősport sorozatot. Az Ultimate Fighting Championship [UFC] a semmiből indult és meghódította Amerikát.

Kétségtelenül a sportvilág egyik legnagyobb értékű felvásárlását ütötték nyélbe a múlt héten az Egyesült Államokban. Az UFC négy milliárd dollárért kelt el, az új tulajdonos pedig a WME-IMG által vezetett befektetői csoport. A WME-IMG a jövőben a szervezet vezetésében is szerepet vállal majd, míg a Silver Lake Partners és a KKR stratégia befektetőként inkább a háttérben maradnak. Az üzletben tőkefinanszírozóként a Dell Computers alapítójának, Michael Dellnek a tulajdonába tartozó MSD Capital and MSD Partners is részt vesznek.

Dana White, a UFC elnöke

Dana White, a UFC elnöke

Mi az a UFC?

Az Ultimate Fighting Championship, a világ legnagyobb ketrecharc promóciós szervezete. 1993 óta szervez Mixed Martial Arts [MMA] küzdelmeket, vagyis kevert harcművészetekben mérkőzéseket. A profi boxhoz hasonlóan a meccsek gálarendszerben következnek egymás után, azaz egy harcos egy este csak egy meccset bunyózik. A UFC-ben a különböző ütések és rúgások mellett a fojtogatás is megengedett, valamint földharccal folytatódhat a küzdelem, ha valamelyik fél padlóra kerül.

A korábbi tulajdonosok közül, Dana White, a küzdősport sorozat eddigi elnöke megtartja pozícióját, a részesedése viszont 9 százalékról minimálisra csökken. Lorenzo Fertitta, a korábbi ügyvezető távozik posztjáról és a továbbiakban nem fog közreműködni a szervezet mindennapi működésében. Testvérével, Frankkel együtt viszont nem jártak rosszul az üzlettel, hiszen mindkettejüknek 40 százalék fölötti részesedésük volt a UFC-t birtokló Zuffa LLC-ben. A két Fertitta az operatív ügyekből ugyan kiszáll, de passzív kisebbségi tulajdonosként nem szakadnak el végleg a szervezettől. A Zuffa LLC-ben szintén érdekelt, az abu dhabi önkormányzat tulajdonában lévő Flash Entertainmant a felvásárlás után is megtartja 10 százalékos részesedését a UFC-ben.

Az UFC 200 rendezvény plakátja

Az UFC 200 rendezvény plakátja

Dana White és a Fertitta testvérek 2001-ben 2 millió dollárért vették meg az UFC-t, a sorozat felfutása az ő szerepvállalásukkal kezdődött. Megtisztították a sportot a doppingtól és rendbe tették a harcosok biztonságát garantáló szabályokat. A UFC jelenlegi népszerűséget jól mutatja, hogy a múlt hétvégén tartott UFC 200 rendezvény több, mint 18 ezer nézőt vonzott a Las Vegas-i T-Mobile Arenába, és csak a jegyértékesítésből 10,8 millió dollár bevételt generált.

Conor McGregor, a UFC egyik legnagyobb sztárja

Conor McGregor, a UFC egyik legnagyobb sztárja

A UFC az egész világon hatalmas népszerűségnek örvend, és a rajongók 45 százaléka a fiatal korosztályba tartozik, ami prémium célcsoport a cégek számára a reklámok szempontjából. A sorozat egyik legnagyobb sztárját, Conor McGregort idén a világ legpiacképesebb sportolói közé is beválasztották, ráadásul igen előkelő helyen szerepelt a listán, éppen csak kimaradt az első tízből.

Forrás: ESPN, index.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.07.14.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close