olimpia, Sportmarketing — 2016/07/13 at 10:50

A NOB megváltoztatta az olimpiai játékok hirdetési szabályait

by

Az új rendszer a sportolók és csapatok “nem hivatalos olimpiai” szponzorainak kedvez. Tehát azok a cégek járhatnak jól, amelyeknek a NOB-bal vagy egy adott ország olimpiai bizottságával nincs, de olimpikon atlétával van szerződése.

Az elmúlt években szigorúan csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] hivatalos szponzorainak reklámjai jelenhettek meg a játékok idején. Az atléták nem említhették, mutathatták más cégek anyagait, nem szerepelhettek olyan hirdetésben, amelynek megrendelője nem hivatalos szponzor volt.

Michael Phelps ez Under Armour reklámjában

Michael Phelps ez Under Armour reklámjában

2015 februárjában a NOB bejelentett egy módosítást – amit az USA olimpiai bizottsága az év júniusában elfogadott -, amely igen nagy változásokat eredményezhet. Ennek értelmében bizonyos feltételek teljesítése esetén a sportolók a verseny ideje alatt is, közösségi médiában és klasszikus médiafelületeken egyaránt megjelenthetik támogatójukat, de csak úgy, ha direkt módon nem említik az olimpiát és nem használják annak védett elemeit (pl. az öt karikát).

Az Egyesült Államokban ehhez két kritériumot kell teljesíteni. Egyrészt 2016. januárjáig kidolgozott hirdetési és közösségi média stratégiával kellett jelentkezni a jogosultságért, másrészt március 20-ig meg kellett jelennie az adott reklámnak a piacon.

Az amerikai női tornacsapat Under Armour szerelésben

Az amerikai női tornacsapat Under Armour szerelésben

A döntés egyik nagy nyertese az Under Armour márka, amely 250 sportolót szponzorál az USA-ban, többek között Michael Phelpset. A cég több TV spotot gyártott, az úszón kívül pl. a női tornacsapattal is készítettek egy filmet. Miután a fenti kötelezettségeknek eleget tettek, készülnek a filmek sugárzására és ki fogják használni a közösségi média nyújtotta lehetőségeket is.

Ám nem mindenki látja ilyen pozitívan a változást. Néhány cég szerint a szabályozás még mindig túl szigorú, hiszen januárban még azt sem lehet tudni, hogy egy adott sportoló indul-e majd az olimpián. Véleményük szerint egyszerűen nem lehet ilyen hosszú időtávra előre tervezni.

procterandgamble-olimpia

A Procter&Gamble a Nemzetközi Olimpiai Bizottság partnere

A hivatalos szponzorok megosztottak. Van, aki nem nyilatkozik, a többiek, pl. a Procter&Gamble, remélik, hogy a NOB megvédi jogaikat, érdekeiket.

Média szakemberek három dologban biztosak. Egyrészt, hogy az átlag néző nem fogja tudni szétválasztani a megjelent márkákat. Ha lát például egy Under Armour hirdetést a reklámblokkban egy olimpikonnal, akkor az neki olimpiai reklám lesz. Másrészt a döntés óriási lehetőségeket ad kisebb cégeknek, amelyek egy-egy “olcsóbb” olimpikon szponzorálásával prémium környezetben jelenhetnek meg. Végül pedig, a hivatalos partnereknek sokkal aktívabbnak és kreatívabbnak kell lenniük, valamint nagyon erősen kell kihasználniuk a nekik járó előnyöket.

coca-cola-olimpiai-dobozok

Olimpiai kiadású Coca-Cola dobozok

Hazánkban ez év februárjában adott ki a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] és az Önszabályozó Reklám Testület [ÖRT] egy “elvi állásfoglalást”, amely a nemzetközi szabályokat honosítja. A leírás szerint, aki a játékok idején olimpikonnal akarja hirdetni termékét, vagy bármilyen más módon kapcsolódna hirdetése az olimpiához, annak a MOB Marketing és Kommunikációs Igazgatóságával kell egyeztetni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2016.07.13.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close