labdarúgás, Sportgazdaság — 2016/07/11 at 15:20

EURO 2016: rekord méretű nyereségre számít az UEFA

by

Az Európai Labdarúgó Szövetség közzétette az előzetes számításokat a tegnap este véget ért kontinensviadallal kapcsolatban. Az adatokból kiderül, hogy minden eddiginél nagyobb nyereségre van kilátás.

Az Európai Labdarúgó Szövetség [UEFA] nyilvánosságra hozta, hogy az Európa-bajnokság teljes bevétele várhatóan 1.93 milliárd euró [607.7 milliárd forint] lesz. A nyereség 830 millió euró [261.3 milliárd forint] körül alakul, ami rekordnak számít a kontinenstornák történetében.

Az Európa-bajnoknak járó trófea.

A bevételek három nagy területről származnak. A televíziós közvetítési jogokból több, mint 1 milliárd euró, a támogatói befizetésekből és licencdíjakból 480 millió euró, a jegyértékesítésből és a vendéglátásból pedig 400 millió euró folyik be a szervezet kasszájába.

A kiadásokat szintén három nagyobb kategóriába lehet sorolni. Az Európa-bajnokság szervezési költségei 650 millió eurót, a válogatottak premizálása 301 millió eurót, míg a kluboknak nyújtott költségtérítés 150 millió eurót tesz ki.

Az UEFA a befolyó összegből 230 millió eurót tartalékol a működési költségeire a következő négy éves ciklusra. A további 600 millió eurót fejlesztési programok keretében szétosztják az 55 tagország között.

Négy évvel ezelőtt az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságot 593.7 millió eurós profittal zárta az európai szövetség, amelynek idén – az előrejelzések szerint – 34 százalékkal több bevétele lesz a kontinenstornával összefüggésben, mint 2012-ben. Igaz, az előző Eb óta a résztvevő válogatottak száma 16-ról 24-re emelkedett.

Az olasz csapat öröme Svédország legyőzése után.

Az olasz csapat öröme Svédország legyőzése után.

„A számok pozitívak, a kibővített torna nagy siker volt”  – mondta sajtótájékoztatóján Theodor Theodoridisz, az UEFA főtitkára.

Theodoridisz és Ángel María Villar UEFA-alelnök kiemelte Michel Platini szerepét, ugyanis az UEFA elnöke szorgalmazta kitartóan, hogy emeljék fel az Európa-bajnokság létszámát 16-ról 24 csapatra, ez pedig jelentősen hozzájárult a bevételek növekedéséhez. A francia sportvezetőt összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt négy esztendőre eltiltották a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, májusban szóban le is mondott az elnöki posztjáról, később pedig bejelentette, hogy mindezt szeptemberben, az athéni tisztújító kongresszuson hivatalossá is teszi.

Forrás: MTI, UEFA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.07.11.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close