labdarúgás, Sportgazdaság — 2016/07/05 at 11:50

Hét spanyol klubot bírságolt meg az Európai Bizottság tiltott állami támogatások miatt

by

Az uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen állami támogatások miatt hét spanyol labdarúgó klubnak összesen több tízmillió eurót kell visszafizetnie a spanyol államnak az Európai Bizottság hétfői döntése értelmében. A Barcelona és a Real Madrid is érintett.

A brüsszeli bizottság megítélése szerint az ügyben érintett csapatok, a Barcelona és a Real Madrid mellett a Valencia, az Athletic Bilbao, az Osasuna, az Elche és a Hércules az állami támogatások révén tisztességtelen előnyhöz jutottak, ez pedig sérti a vonatkozó uniós szabályozást.

Cristiano-Ronaldo-duhos

Az Európai Unió végrehajtó testülete három különböző ügyben indított vizsgálatot még 2013 decemberében, amely végül több tízmillió euró jogellenes támogatás visszafizettetésére szólította fel Spanyolországot.

A bizottság kifogásolta, hogy a Real Madridot, a Barcelonát, az Athletic Bilbaót és az Osasunát több mint húsz éven keresztül nonprofit társaságokként kezelték, és ezért kevesebbet kellett adózniuk, mint más sportvállalkozásoknak. Az említett csapatoknak meg kell téríteniük az elmaradt adóbevételeket, amely brüsszeli becslések szerint akár az 5 millió eurót is elérheti klubonként. A Real Madridnak emellett 18,4 millió eurót kell visszafizetnie a madridi önkormányzatnak egy jelentősen túlárazott földügylet miatt. Három futball klub pedig kedvezményes feltételekkel kapott hitelt egy állami tulajdonú pénzintézettől, ami a bizottság szerint jogellenes támogatásnak minősül. Ezért a Valenciának 20,4, a Hérculesnek 6,1, az Elchének pedig 3,7 millió eurót kell visszafizetnie.

“Tisztességtelen versenyfeltételekhez vezethet, ha az adófizetők pénzét használják fel professzionális futball klubok finanszírozására. A professzionális futball kereskedelmi tevékenységnek számít, a közpénzek felhasználásának összhangban kell lennie a versenyjogi szabályokkal. Az általunk vizsgált szubvenciók esetén ez nem így történt” – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

Messi-es-Neymar-csalodott

Az összegek visszafizetése ugyanakkor nem jelent komoly érvágást az olyan csapatok számára, amelyek megengedhetik maguknak, hogy több tízmillió eurót fizessenek ki egy-egy játékos leigazolására. A Real Madridot és a Barcelonát a világ leggazdagabb futball klubjai közé tartoznak, éves bevételük meghaladja az 500 millió eurót.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.07.05.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close