olimpia, Sportmarketing — 2016/06/16 at 10:50

Bemutatták a riói olimpia érmeit

by

Rio de Janeiróban bemutatták az augusztusi olimpiai játékok érmeit. Az olimpiai dobogókat és az éremátadó ceremóniák során használandó egyenruhákat szintén megcsodálhatta a közönség.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] elnöke, Thomas Bach részvételével megrendezett ünnepélyes bemutatón elhangzott, hogy az érmek a fenntarthatóságot, illetve az olimpiai hősök és a természet erői közötti erős kapcsolatot jelenítik meg.

bemutattak-a-rioi-olimpia-ermeit

Az augusztus 5. és 20. között sorra kerülő ötkarikás játékok érmei egyenként 500 gramm súlyúak. Összesen 2488 medált készítenek, aranyból és ezüstből 812-őt, bronzból pedig 864-et. Gyártásuk során nem használnak higanyt, és további szigorú feltételeknek is megfelelnek, az ezüst- és bronzmedálokat például 30 százalékban újrahasznosított anyagokból állítják elő.

rioi-olimpiai-ermek

Az érmek különlegessége, hogy nem laposak, mint az eddigiek, hanem a középső részükön egy kicsit vastagabbak. Ami a mintázatukat illeti, a rajtuk található szem szimbólumokat babérlevél alakzat veszi körül, ami a győzelem jelképe volt az ókori Görögországban. Az olimpia hagyományai szerint a másik oldalon Niké, a győzelem görög istennője látható, a háttérben pedig a Panathinaiko stadion és az Akropolisz. A medálok külső oldalába azt a versenyszámot gravírozzák, amelyben kiosztásra kerülnek.

rioi-olimpiai-aranyerem-hatoldal

Az érmekre kerülő műanyagszalagok gyártásánál szintén fontos szempont volt a környezettudatosság, ugyanis újrahasznosított palackokból készültek. A medálok díszdobozának brazíliai freijó fa, az érmeket tartó tálcáknak pedig curupixá fa az anyaga.

rioi-olimpiai-eremtarto

A paralimpiai játékok érmei különleges fejlesztés segítségével jöttek létre, ugyanis található bennük egy speciális eszköz, amely hangot ad, ha rázzák, így a látássérült sportolók is tudják, hogy arany-, ezüst- vagy bronzérmet tartanak a kezükben. Az aranyérem a leghangosabb, a bronz a leghalkabb. Paralimpiai medálokból összesen 2642-őt készítenek, aranyból 877-et, ezüstből 876-ot, bronzból pedig 889-et.

rioi-olimpiai-dobogo

A dobogók az ország trópusi jellegére utalva szerves anyagokból készülnek, és az ötkarikás játékok után bútorokat csinálnak belőlük.

rioi-erematado-egyenruha

Hogy teljes legyen a kép az éremátadó ünnepségekkel kapcsolatban, bemutatták az itt használt egyenruhákat is. Az öltözeteket egy riói stylist, Andrea Marques tervezte, és szintén a természetes szépség ihlette, amely a brazil kultúra és divat meghatározója.

Forrás: MTI, rio2016.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.06.16.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close