labdarúgás, Sportmarketing — 2016/06/09 at 19:50

Eb-láz Belgiumban

by

Belgiumban április eleje óta minden kirakat a nemzeti színekben pompázik és mindenhonnan a válogatott játékosainak arcképe köszön vissza. Pénz kérdése? Nem csupán! Gondolkodásmódé? Igen!

Egy érdekes jelenséget figyeltem meg idén tavasszal Belgiumban, ahol közel két éve élek. Ahogyan közeleg az EURO 2016, úgy fokozódik az Eb-láz az országban. Mondhatni könnyű nekik, mert a válogatott simán kijutott a kontinensviadalra, ahol az sem okozna hatalmas meglepetést, ha megnyernék a tornát. A szponzorok biztosan tervezhettek a kampányokkal, mert nem forgott veszélyben a kvalifikáció, és a szurkolói érdeklődés is érthetően magas a világranglista második helyezettje iránt. Mégis, többről van szó. Nézzünk meg néhány példát!

Indul az utazás, csak erre vártál

A Brussels Airlines büszkén hirdeti, hogy a válogatott hivatalos légitársasága. Nemcsak kívülről borítja óriási matrica a gépet, de belül is a minden a Vörös Ördögökről szól. Pillanatképek meccsekről, a csapat becenevére utaló ördögvilla a fejtámlákon, a poggyásztartón pedig a játékosok arcképe mellett az aláírásuk díszeleg.

eb-belgium-repulo

eb-belgium-csomagtarto

eb-belgium-fedelzet

eb-belgium-fejtamla-takaro eb-belgium-red-devils

Sör és kóla

A népszerű italok, egészen pontosan a Jupiler sör – a belga topliga névadó szponzora – és a Coca-Cola csomagolása szintén a belga válogatottról szól. Az egyedi termékeké és a multipackeké egyaránt. Mivel a játékosok arcképe és neve is szerepel a dobozokon, vagy a nagyobb kiszerelések címkéjének belsején, hamar közel kerülnek a csapat tagjai az emberekhez, szerintem már kívülről ismeri a teljes keretet mindenki.

eb-belgium-soros-es-colas-dobozok

eb-belgium-jupiler eb-belgium-jupiler-multipack

Belülről fakad

A hivatalos szponzorok esetében persze természetesnek tűnnek ezek a jelenségek, de ezen felül ott vannak azok a dolgok, amik nem pénz kérdése. A belső indíttatás. Olyan üzletek kirakatai, berendezései is Eb-hangulatról tanúskodnak, amelyeknek semmi köze a sporthoz, vagy nem éppen a szurkolók első számú megállóhelye. A pályaudvari butik kirakatába odacsempésznek egy belga sálat, vagy táskát. Az írószerboltban csokorba gyűjtik a tökéletes otthoni meccsnézős este minden fontos kellékét. De még a rövidáru boltban is egymás mellé rakják a belga zászló színeiben pompázó kiegészítőket, hogy az anyukák és nagymamák is biztosan tudják, a nyár eleje a labdarúgásról szól majd.

eb-belgium-kirakat

eb-belgium-party-kellekek eb-belgium-szurkoli-kellekek eb-belgium-rovidaru-bolt

A végén mindenki nyer

Úgy gondolom, hogy a fent bemutatott példákon keresztül sokat lehet tanulni Belgiumtól a sportmarketing terén. A nemzeti tizenegy mellett álló vállalatok hajlandók plusz pénzt költeni szponzoráció kommunikálására, aktiválására. Üzleti alapon hoznak döntést, ezért szeretnék, ha a befektetett pénzük megtérülne. A labdarúgók nevének és arcképének összekapcsolása erősíti a szurkolók elköteleződését a válogatott mellett és közelebb hozza a csapatot a rajongókhoz. Mindez pedig motiválóan hat a játékosokra: mégiscsak erősíti az önbizalmat, ha mindenhonnan a csapat iránti szeretet és bizalom jelei köszönnek vissza.

eb-belgium-csapat

 

One Comment

  1. Szittya magyarok meg egy Királyos mackót egy Gerás fogkefét vagy egy Dzsudzsákos borotvapengét nem tudtak kihozni az eseményre. A lidl a tesco szokásos eb-vb termékeit hozza, magyar cégnek ez miért nem sikerült?
    Németben ezeregyféle terméke a coccás dizájn üdítőkig jelen van a Die Mansafttal, itthon miért nem érinti meg 44 év után a piacot a foci marketing?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.06.09.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close