ökölvívás, Sportpolitika — 2016/06/03 at 11:00

A profi bokszolók is indulhatnak a riói olimpián

by

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség [AIBA] szerdán megszavazta a profik szereplését a riói olimpián, amelyre a félprofik júliusi kvalifikációs viadalán szerezhetnek kvótát.

A szövetség tagjai Lausanne-ban voksoltak, a 88 szavazóból 84-en támogatták a javaslatot. Vu Csing Kuónak, az AIBA elnökének már régóta célja a profi világ meghódítása, ennek érdekében tett lépés volt még a londoni játékok előtt két évvel a WSB, majd később az APB nevű félprofi sorozatok létrehozása.

gyoztes-bokszolo

A 2012-es olimpián már WSB-s öklözők is szerepelhettek, majd három éve az elnök bejelentette, szeretné, ha Rióban az igazi profik is versenyezhetnének. Ennek ellenére az AIBA sokáig nem tett érdemi lépést az ügyben, csak idén februárban fogadta el előzetesen a javaslatot, most pedig megerősítette azt.

Az eredeti kiírás szerint a WSB-ben és APB-ben érdekelt versenyzőknek májusban lett volna az utolsó kvalifikációs viadaluk. Az AIBA viszont áprilisban jelezte, hogy ezt a versenyt csak júliusban rendezik meg, most pedig az is kiderült, hogy Venezuela lesz a házigazdája. A tornán 26 riói hely talál majd gazdára.

bokszkesztyuk

Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke részt vett a lausanne-i szavazáson, amely után azt mondta, örül a döntésnek. “Mindig is annak a pártján voltam, hogy közelednie kell az amatőr és a profi ökölvívásnak, ne legyenek merev határok a kettő között. Ez egy pozitív határozat, jót tesz az amatőr boksz népszerűsítésének” – hangsúlyozta Csötönyi Sándor, hozzátéve, hogy a profik felé nyitás az amatőrökkel szemben nem a legigazságosabb, mert a profik és félprofik az olimpiai helyeket tőlük veszik el, mégis összességében szükség volt rá.

Arról a magyar elnök még nem tudott nyilatkozni, hogy júliusban lesznek-e magyar profik a kvótaszerző versenyen, mint mondta, erről még nem egyeztetett az érintettekkel, ráadásul a részletes tájékoztatást még csak ma este kapják majd meg a júliusi versenyről.

Az AIBA profikkal kapcsolatos terveit sokan kritizálták korábban, az egyik legnagyobb profi szövetség, a Bokszvilágtanács [WBC] elnöke egyenesen odáig ment, hogy kijelentette, az AIBA ezzel “elérte mélypontját”, mert fogalma sincs arról, mit jelent és mit képvisel valójában az ökölvívás. A WBC szakmai okokra hivatkozva meg is tiltotta a ranglistája első 15 helyezettjének, hogy az olimpiával  próbálkozzanak, különben kizárják őket. Vlagyimir Klicsko, az 1996-os olimpia bajnoka, korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ha valóban megtehetné, 39 éves kora ellenére szívesen részt venne a riói olimpián.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.06.03.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close