labdarúgás, Sportgazdaság, UEFA — 2016/05/25 at 12:00

Miért rendezzen Budapest labdarúgó Bajnokok Ligája döntőt?

by

Fővárosunk sportesemények rendezésében egy foglalkoztatott állomásnak számít az európai térképen. Azonban a sok nemzetközi esemény megrendezésének ellenére, világviszonylatban kiemelkedő rendezvényt még nem láthatott a magyar közönség.

A szkeptikusok szerint ez nem is baj: nem kell nekünk világesemény. Ha megnézzük a jövőre esedékes vizes világbajnokságot, akkor igazuk is van. Már most 90 milliárd forintnál tart a rendezés költsége [az eredeti összeg 8 milliárd Ft volt], s még messze nincs vége a beruházásoknak.

2020-ban, Budapesten 4 darab labdarúgó mérkőzés kerül megrendezésre a labdarúgó Európa-bajnokság keretein belül. Azonban, ez csupán egy szelete egy óriási tornának, így remélhetőleg sikeresen tudjuk majd abszolválni, meglepetésszerűen felbukkanó többletköltségek nélkül.

2020-euro-cup

Viszont, amit még magasabb szintre lehetne emelni, az egy labdarúgó Bajnokok Ligája döntő lebonyolítása. Mint ismeretes, az UEFA minden évben más városnak ítéli oda a legrangosabb kupasorozat fináléját.

S, hogy miért Budapest?

 • Nagyon jó helyen fekszik, Európa szívében
 • Utazás szempontjából ideális
 • Fanatikus, elszánt magyar szurkolók
 • Hangulatos atmoszféra
 • Az egyik legszebb európai város
 • A külföldiek számára olcsó
 • Plusz 50-60 ezer embert elbír a város
 • Még sosem volt BL döntő Közép-Kelet Európában
 • Leendő, új stadion infrastruktúra
 • Jó szervezők vagyunk [?]
 • S, a legfontosabb: komoly gazdasági hatást lehetne elérni

budapest

Miből gondolom ezt?

Lisszabon 2014-ben adott otthont a BL záró mérkőzésének. A portugál főváros a véletlen folytán is, de ideális választásnak bizonyult, hiszen közel volt az akkori döntős madridiakhoz. Ennek köszönhetően rengeteg spanyol drukker érkezett a városba, akik komoly költési mutatót produkáltak a hétvége alatt.

lisbon-CL-2014

Az IPAM – The Marketing School kiszámolta, hogy a döntő gazdasági hatása 45 millió euró volt. [Egy tanulmány szerint a 2011-es londoni BL döntő 52 millió eurót hozott a brit város konyhájára.] Érdemes megjegyezni, hogy a kötelező kiadások [catering, biztonság, marketingköltségek, televíziós jogok, stb.] után „csupán” 410 millió euró maradt a portugál város kezében. Ennek ellenére, azt gondolom, hogy ez így is szép teljesítmény 2 nap leforgása alatt.

champions-league

A legnagyobb nyertesei a meccsnek, egyértelműen a szállodák és hotelek voltak, 54 %-kal, majd az éttermek 22 %-kal. Még a turizmushoz kapcsolódó kiadások is elérték a 7 %-ot. A lisszaboni reptér 10 ezer utassal többet kezelt a hétvége alatt, mint alapjáraton, 20 %-kal növelve a forgalmat.

championsleague-2

A szervezők kitettek magukért, mivel a fanok kiszolgálására kiegészítő eseményeket is rendeztek a szurkolói zónákban. A döntőt, s így a várost 380 millió ember látta, 200 országban a televízión keresztül, ami márkaépítésnek sem utolsó. A portugál város kiváló benchmark lehet Budapestnek, méreteiből fakadóan is, illetve jelentős „egymeccses” szervezési múltjának köszönhetően. Legyen egy BL döntőnk!

Forrás: theconversation.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.05.25.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close