labdarúgás, Sportpolitika — 2016/05/17 at 15:50

Először lett női főtitkára a FIFA-nak

by

A szenegáli Fatma Samoura megválasztásával először lett női főtitkára a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek [FIFA].

“Kívülről érkezik, így új színt hoz majd a FIFA-ba. Nem valaki a múltból, hanem új ember” – indokolta az 54 éves főtitkár jelölését a szervezet 66., mexikóvárosi kongresszusán Gianni Infantino elnök.

Fatma-Samoura

A 21 esztendeje az Egyesült Nemzetek Szervezeténél dolgozó, négy nyelven – franciául, angolul, spanyolul és olaszul – beszélő Samourát átvilágítják, és ha nem vetődik fel aggály vele szemben, június közepén foglalhatja el új pozícióját.

Fatma Samourának nincsen tapasztalata a sport világában. Az elmúlt két évtizedben az ENSZ képviseletében Dzsibutiban, Kamerunban, Csádban, Guineában, Madagaszkáron és Nigériában foglalkozott elsősorban a polgárháborúk menekülő tömegek ellátásának koordinálásával és repatriálásával, közel kétezer fő munkáját irányítva.

Fatma-Samoura-FIFA-general-secretary

“Nagy szervezeteket irányított és tekintélyes összegeket felügyelt” – méltatta őt Infantino. Samoura nemcsak az első női főtitkár a szervezet életében, hanem az első olyan is, aki nem Európából származik. Elődjét, a francia Jérome Valckét január közepén menesztették posztjáról annak folyományaként, hogy szeptemberben visszaélésekkel vádolták meg a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt.

Forrás: MTI, fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.05.17.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close