labdarúgás, Sportpolitika — 2016/05/09 at 16:10

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság sem adott neki igazat, Platini lemond az UEFA elnökségről

by

Michel Platini számára kedvezőtlen döntést hozott a Nemzetközi Sportdöntőbíróság. Csökkentették ugyan az eltiltását, de a büntetése érvényben marad, ezért lemond a 2007 óta betöltött UEFA elnöki tisztségéről.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság [CAS] négy évre csökkentette Michel Platininek, az Európai Labdarúgó Szövetség [UEFA] elnökének hatéves eltiltását. A sportvezető az ügyvédein keresztül  jelentette be, hogy lemond a posztjáról, amit az UEFA soron következő közgyűlésén tesz hivatalossá.

Platini-a-CAS-epulete-elott

Platini az interjúkban csalódottságának adott hangot a CAS döntése kapcsán, amit igazságtalannak tart. Továbbra is kitart ártatlansága mellett, amit bizonyítani akar, ezért a svájci bíróságra viszi az ügyet.

Az UEFA május 18-án ül össze, hogy megvitassa a következő lépéseket és kitűzze az elnökválasztás időpontját. Az átmeneti időszakra a szervezet nem kíván ideiglenes elnököt kinevezni.

Michel-Platini

Platinit azért tiltotta el eredetileg nyolc évre a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA], mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott az UEFA-elnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, csak késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés. Platini és Blatter összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt kapott eredetilg nyolcéves eltiltást, amelyet fellebbezésük után hat évre csökkentettek, ebből lett a CAS ítélete után négy év.

A CAS a döntés indoklásáról elmondta, hogy azért csökkentették négy évre az eltiltást, mert az így megegyezik egy elnökségi ciklussal. A büntetést viszont indokoltnak tartják, mert Platini magas vezetői pozíciót töltött be a labdarúgás igazgatásában, illetve semmilyen megbánást nem tanúsított azzal kapcsolatban, hogy az ügy szégyenfoltot ejtett a FIFA hírnevén.  

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.05.09.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close