labdarúgás, Sportgazdaság — 2016/03/23 at 11:30

A FIFA 122 millió dolláros veszteséggel zárta 2015-öt

by

Nyilvánosságra hozták a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénzügyi jelentését. A szervezet 2002 óta nem zárt veszteséges évet.

A negatív eredményben közrejátszottak a szövetséget érintő eljárások magas ügyvédi költségei. A jogi ügyekre fordított összegek közel duplájára emelkedtek egy év alatt: amíg 2014-ben 31,29 millió dollárt tettek ki, addig 2015-ben elérték a 61,5 millió dollárt. A veszteséghez az is hozzájárult, hogy 2014 végén több szponzori megállapodás is lejárt, de a korrupciós botrányok közepette nem tudtak új partnereket bevonni. A Johnson & Johnson, a Castrol és a Continental szerződések kifutásával a világbajnokságok szponzoraitól származó bevételek 131 millió dollárról 44,5 millió dollárra csökkentek, ezt pedig nem tudta ellensúlyozni a kiemelt partnerekkel elért, 177,1 millió dollárról 180 millió dollárra való növekedés.

The hall of FIFA headquarters is pictured in Zurich

A FIFA zürichi központjának aulája.

Az új szabályozás értelmében először hozták nyilvánosságra a FIFA tisztségviselőinek fizetését. Sepp Blatter elnökként 3,8 millió dollárt keresett 2015-ben, míg a főtitkár Jérome Valcke 2,2 millió dollárt vihetett haza. Jelenleg mindkét sportvezető ellen nyomozás folyik és mindennemű labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől való eltiltásukat töltik.

Sepp Blatter, a FIFA korábbi elnöke

Sepp Blatter, a FIFA korábbi elnöke

A jelentésből az is kiderül, hogy a FIFA átlagosan 582 munkatársat alkalmazott 2015-ben, a fizetéseikre 92,1 millió dollárt költött, ami 23 millió dollárral kevesebb, mint egy évvel korábban. A vezetőség tagjai összesen 27,9 millió dollárt vittek haza.

Bár a FIFA tartalékai 1,52 milliárd dollárról 1,34 milliárd dollárra csökkentek, még így is elképesztő pénztömeg felett rendelkezik. A vezetők szerint a szervezet jövőbeni kilátásai sem romlottak, ugyanis a 2015 és 2018 közötti világbajnoki ciklusra tervezett bevételeiket 5 milliárd dollárról felfelé módosították, 5,65 milliárd dollárra.

Vang Csian-lin, a Wanda Group tulajdonosa és Gianni Infantino, a FIFA elnöke

Vang Csian-lin, a Wanda Group tulajdonosa és Gianni Infantino, a FIFA elnöke

Meglett a frissen választott új elnök, Gianni Infantino első nagy fogása is, a múlt hét végén jelentették be, hogy kiemelt szponzori szerződést írt alá a kínai Wanda Grouppal. A Wanda Group a FIFA első kínai partnere, amely a 2030-as világbajnokságig minden tornán jelen lesz. A vállalat tulajdonosa Kína leggazdagabb embere, Vang Csian-lin.

Forrás: FIFA, euronews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.03.23.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close