interjú, Sportmarketing, többféle sportág — 2016/03/08 at 07:10

Interjú Urbán Miklóssal, a Trackateam projektigazgatójával

by

A csapat és egyéni sportágak utánpótlás egyesületeinek minőségi működését támogató Trackateamet használja többek között a Rátgéber Kosárlabda Akadémia és a Győri Audi ETO KC. Az áttekinthető, mindig naprakész rendszer személyre szabott felületet biztosít a sportszervezeten belül különböző funkciókat ellátó edzőknek, szervezőknek és sportvezetőknek, de ennél lényegesen több szinten képes hozzájárulni a hatékonysághoz.

Utánajártunk, hogyan tud érvényesülni egy hazai szinten újdonságnak számító technológiai alkalmazás a magyar sportközegben. Urbán Miklós projektigazgató válaszolt a kérdéseinkre.

Hogyan mutatná be a Trackateamet 140 karakterben?

A Trackateam egy prémium szoftvermegoldás utánpótlás nevelő sportegyesületek számára a szervezői és szakmai munka támogatására.

Trackateam-edzes

És egy kicsit bővebben?

Célunk egyrészt, hogy a rendszer segítse a magyarországi utánpótlás neveléssel foglalkozó sportegyesületek, akadémiák mindennapi működését, folyamatainak szervezését, a döntéshozók munkáját. Másrészt, hogy a létrejövő adat- és tudásbázis a szakmai munkát hatékonyabbá és eredményesebbé tegye. A szoftver segítségével mérhetővé tesszük a fejlődést, átláthatóvá és tervezhetővé a hétköznapokat.

Előnyei (egyúttal a problémákat is megvilágítja):

  • Naprakész, elérhető információkat biztosít
  • Átlátható nyilvántartásokat biztosít
  • Adminisztrációs teher csökken
  • Sportolói fejlődés nyomon követését teszi lehetővé
  • A munkaszervezést támogatja automatizált folyamatokon keresztül
  • Kevesebb papírmunka
  • Hatékony kommunikációs csatorna
  • Tudásmegosztás lehetőségét nyújtja

trackateam

Honnan jött az ötlet, mikor indult a Trackateam?

A stratégiai céljaink között szerepel, hogy a megbízások, egyedi fejlesztések mellett legyenek saját termékeink is. Ezt támogatandó folyamatosan gyűjtjük a kreatív termékötleteket, projektötleteket, hogy, ha forrást tudunk allokálni ezekhez, akkor megvalósítsuk. Ennek megfelelően nyitott szemmel jártunk/járunk, figyelünk azokra a valós problémákra, amik az ügyfélkörben vagy privát életünkben felmerülnek, amikre esetleg a kompetenciáinkkal megoldásokat találhatunk. A Trackateam ötlete is így, személyes érintettség kapcsán adódott. Családi és baráti szálakon keresztül beleláttunk sportklubok működésébe, megismerhettük mindennapi problémáikat és úgy gondoltuk, hogy velük szorosan együttműködve tudunk válaszokat adni ezekre. A megvalósítás 2014. elején indult, az alaptermék 2015. júniusában került a piacra.

Trackateam-edzes-kozbeni-hasznalat

A sportban is gyorsan terjednek a különböző alkalmazások, amelyek használata a fiataloknak már természetes, hiszen így nőttek fel, de az idősebb generáció esetleg kevésbé érezheti magáénak. Van ilyen tapasztalatuk?

Természetesen egyértelműen érezhető a fiatalok nyitottsága, innovatívabb szemlélete. Egyúttal látszik az is, hogy sokszor nem a technológia „nem-ismerete”, hanem inkább az azzal kapcsolatos prekoncepciók (pl.: hogy az elektronikus adminisztráció több munka, mint a papír alapú), a berögzött szokásokhoz való ragaszkodás, és a változtatások, az átláthatóság iránti ellenérzések az akadályozó tényezők.

Manapság a sokfelhasználós rendszerek irányába alapvető elvárás, hogy felhasználóbarát, ergonómikus felülettel rendelkezzenek. A Trackateam webes felülete és a mobil alkalmazás esetében is prioritásként kezeltük a felhasználói élmény témakörét, ezért a fejlesztés úgy zajlott, hogy az általunk elkészített igényspecifikáció alapján egy szakértő dolgozta ki, hogy pontosan hogyan működjön a rendszer, valamint milyen formákat és színeket használjunk a felületen. A tesztelés során használat közben kamera felvételt rögzítettük, majd a szakértő elemezte a felhasználó reakcióit. Ez azt eredményezte, hogy a rendszeren belül a működési logika egyszerű és egységes, így a felhasználó az új, addig esetleg ismeretlen felületeket is intuitív módon képes használni. Ezzel próbálunk segíteni azon felhasználóknak, akik kevésbé fogékonyak az új technológiai iránt. Az új generáció számára pedig ez a fajta működésmód már elvárásként jelenik meg.

2015-ben az „Év Alkalmazása” különdíjat is elnyerte a Trackateam. Az elbírálás során a vizuális megjelenésen túl a szoftver újszerű tartalmi, formai és programozástechnikai megoldásait is figyelembe vették és kiemelkedőnek vélte a zsűri.

trackateam-az-ev-alkalmazasa

Milyen sportklubokkal dolgoznak együtt és milyen visszajelzéseket kapnak tőlük? 

A fejlesztés kezdetekor fontos volt számunkra, hogy olyan, lehetőleg nagy utánpótlásbázissal rendelkező sportszervezeteket állítsunk magunk mellé, melyek hagyománnyal, tapasztalattal rendelkeznek, magas szakmai színvonalat képviselnek és nem utolsósorban innovatív, menedzsment szemléletű vezetői vannak.  Ez szerencsére sikerült is, a kezdetektől fogva szoros együttműködésben dolgozunk a Győri Audi ETO KC-vel, a pécsi Rátgéber Kosárlabda Akadémiával, valamint a Honvéd – Utánpótlás VKSE-vel. A tervezés során ezen sportklubok felépítését, folyamatait, mindennapi működését feltérképeztük mélyinterjúkon keresztül. Segítettek a felmerült kérdések és problémák elemzésében, és javaslatot tettek a megoldásra. A leghatékonyabb, legjobb gyakorlatokat szem előtt tartva készítettük el a Trackateam rendszer specifikációját, majd fejlesztettük a Trackateamet. A partnereknek és meglévő ügyfeleinknek abban is fontos szerepe van, hogy a használat során felmerülő tapasztalatokat, észrevételeket megosszák velünk, ami alapján folyamatosan javítani tudjuk a rendszer használhatóságát és hatékonyságát.

GyoriETO-utanpotlas

Nagyon találó a Trackateam név! De miért angolul történt a névválasztás?

Alapvetően külföldi piacra szántuk a szoftvert, ezért nem volt kérdés számunkra, hogy a neve angol lesz. A külföldről szerzett tapasztalataink szerint Nyugat-Európában, illetve a tengeren túl a hasonló rendszerek igen népszerűek, a piaci igény – főként a látványsportágakban – egyértelműen létezik. A Trackateam magyar piacra való bevezetése egyfajta pilot programként indult, visszacsatolások gyűjtése céljából.

Míg a magyar piacon a szoftver létjogosultságát kell sokszor bizonygatni, addig nemzetközi viszonylatban már inkább döntő a szoftver hatékonysága, megfelelő működése, megjelenése. A Trackateamet a tervezésnél és fejlesztésnél is arra készítettük fel, hogy egy gyorsan, folyamatosan változó környezetben, magas szintű igények kiszolgálására legyen képes, és a sportmenedzsment szoftverek között egyfajta prémium kategóriát képviseljen, amivel nemzetközi viszonylatban megállja a helyét.

A magyar piacra való bevezetés mellett azért döntöttünk mégis, mert az utóbbi 1-2 évben pozitív változás, valamiféle reform figyelhető meg a magyar sportklubboknál is. A tömegesítés és az infrastruktúra fejlesztések után az utánpótlás nevelés területén is egyre inkább a szakmai munkára, az eredményességre, a tehetségek felkutatására fókuszálnak. A Trackateam ezt a munkát hivatott támogatni.

Fontos lenne azonban, ha a klubbok szervezettségét, működésének hatékonyságát növelni tudnák, azaz a menedzsment (vezetői) szemlélet több teret hódítana magának, továbbá, hogy az edzőképzésben megjelenjen az adatelemzés témája, az innovatív technológiák alkalmazási lehetőségei. Támogatva ezzel, hogy az edzői réteg is nyitottabb legyen az új megoldásokra.

Trackatea-kosarlabda

Mik a további tervek, milyen fejlesztések várhatók a jövőben?

A rendszer továbbfejlesztése két úton halad. Egyrészt a partnerek, ügyfelek visszacsatolásai nyomán kisebb-nagyobb fejlesztéseket folyamatosan végzünk, a rendszert tökéletesítjük időről-időre a valós használati tapasztalatok figyelembe vételével.

Másrészt szem előtt tartva a nemzetközi trendeket szeretnénk a rendszer adatelemzési funkcióit előtérbe helyezni és továbbfejleszteni. Hosszú távon abban látunk lehetőséget és az a cél, hogy a rögzített adatokból (például az elvégzett edzésmunka, a sportoló egyedi paraméterei (sérülései, edzésjelenléte, mentális állapota, stb.) és a versenyeredmények olyan lekérdezéseket és statisztikákat tudjunk mutatni az edzőknek, melyek a szakmai munkát hatékonyan és valósan támogatják, vagy az adatok számosságát kihasználva mintákat keressünk, és ez alapján segítse a rendszer a tehetségek azonosítását.

Ennek egyik lépcsője, hogy a 21. század informatikai lehetőségeit – mint az internet, mobiltelefon, felhőszolgáltatások, BigData, de különösen az IoT – egy egységes rendszerbe foglaljuk, másszóval hogy az egészség és fittness IoT eszközök sportmenedzsment rendszerünkkel való integrációját megteremtsük, így megvalósulhat ezen eszközök sportszakmai munkába való széleskörű bevonása.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.03.08.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close