labdarúgás, Sportpolitika — 2016/03/07 at 15:50

Jóváhagyták: jöhet a videobíró a labdarúgásban

by

A labdarúgás szabályalkotó testülete [International Football Association Board – IFAB] szombaton zöld utat adott a videotechnológiának, hogy segítse a játékvezetõk döntését.

A hétvégi a cardiffi ülésén az IFAB a várakozásoknak megfelelően kétéves tesztelési időszakot szavazott meg a technológia igénybevételére, amelyet négy esetben hívhatnak majd segítségül a bírók: gólok, kiállítások és büntetők megítélésekor, illetve a szabálytalanságot elkövető játékos beazonosításánál.

goal-or-no-goal

A visszanézést a játékvezető, vagy a mérkőzést felügyelő és a videotechnológiát kezelő játékvezető asszisztens kezdeményezheti. A játékvezető szabadon dönt arról, hogy elfogadja-e videoelemző javaslatát, vagy személyesen nézi vissza az eseményeket és az alapján hoz ítéletet.

A tesztidőszak legkésőbb a 2017–2018-as szezonban kezdődik. 12 nemzeti szövetség, köztük a német és a brazil, valamint az egyik kontinentális szövetség is jelezte, hogy vállalja a tesztelést.

gianni-infantino

“Történelmi döntést hoztunk a futballért” – jelentette ki Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] múlt héten megválasztott elnöke, aki szerint nagy lépést tettek előre, megmutatva, hogy valóban új időszámítás kezdődött a sportágban.

Az IFAB határozott arról is, hogy eltörli a „tripla büntetést”, vagyis azt, hogy ha egy futballista a 16-oson belül szabálytalanságot követ el, azért az ellenfél büntetőhöz jut, őt magát kiállítják, amellett el is tiltják a következő meccsről. Mostantól a jogos büntető mellett csak sárga lap jár abban az esetben, ha a bíró megítélése szerint labdára irányult a szerelési kísérlet. Apróbb szabálymódosítást jelent, hogy a középkezdést nem muszáj előrefelé elvégezni, illetve a sérült játékost a pályán is lehet majd ápolni.

Az 1886-ban alapított, nyolctagú IFAB tagságának felét – 1913 óta – a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.03.07.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close