labdarúgás, Sportgazdaság — 2016/03/03 at 10:32

European Super League – üzlet vagy futball?

by

Mit eredményez egy titkos találkozó egy amerikai üzletember, és öt Premier League klub között? Erre mi is nagyon kíváncsiak voltunk.

A The Sun magazin hozta le a hírt, miszerint kedden a londoni Dorchester Hotelben Stephen Ross és öt Premier League csapat képviselője találkozott egymással, ugyanakkor egyes hírek azt állítják, hogy Ross személyesen nem vett részt az egyeztetésen. De nem is akármelyik csapatok képviselői. Az öt meghatározó és legnagyobb angol klub képviseltette magát, pontosabban lett meghívva a titkos találkozóra. Az Arsenal, a Manchester City, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester United vezetői egyeztettek Stephen Ross, amerikai üzletemberrel vagy az egyik képviselőjével. Hogy pontosan miről? A hírek szerint egy újabb elit kupasorozat, a European Super League létrehozása volt a téma. A hírek kapcsán a United, az Arsenal és a City képviselői is elhatárolódtak a dologtól, miszerint csak a jövő évi International Champions Cup-ról volt szó.

Premier-league-people

Stephen Ross-ról azt kell tudni, hogy ő a Miami Dolphins amerikaifutball-csapat tulajdonosa és az International Champions Cup [ICC] megálmodója. Az ICC a nyári időszakban kerül megrendezésre, ezzel felkészülési tornaként szolgál a nagyobb csapatok számára. Idén júliusban olyan csapatok indultak el a tornán, mint az Atletico Madrid, a Juventus és a Tottenham Hotspur. Három helyszínen zajlanak a torna meccsei Kínában, Ausztráliában és egy észak-amerikai országban.

international-champions-cup

Nagy valószínűséggel a korábban említett egyeztetés azért jött létre a felek között, mert Ross szeretne egy Bajnokok Ligájához hasonló rendszerű kupasorozatot létrehozni az elit klubok számára. A különbség az lenne a Bajnokok Ligájához és az Európa Ligához képest, hogy a top csapatok teljesítményüktől függetlenül részt vennének a tornán, biztosított helyük lenne évről évre. A jelenlegi Bajnokok Ligája és Európa Liga rendszere azon alapszik, hogy minden csapat a teljesítményével tudja kiharcolni a részvételt az adott évi kupaszereplésre. Az új kupa terve az előbbiek fényében felvet néhány kérdést, amit érdemes átgondolni a sport szakmai és üzleti szemszögéből.

  1. Mi lesz a kisebb csapatokkal? A kevésbé ismert, kisebb csapatok, amelyek alacsonyabb marketing, vagy márkaértékkel rendelkeznek, mint a nagyobb versenytársaik, alapból szóba sem jöhetnek, mert a sorozatnak üzleti szempontból pont az a lényege, hogy a nagy csapatok versenye legyen, ami maximalizálja a bevételeket, a nézettséget, a kupasorozat népszerűségét. David Sullivan, a West Ham United társelnöke szerint, ez a terv megölné a futballt. Ha a Premier League bajnoka nem lehet ott egy ilyen sorozatban az hatással lesz a bajnokságra, és a támogatók mértékére is (jelenesetben a Leicester City).
  1. Búcsút inthetünk az Európa Ligának? Azzal, hogy létrejönne még egy elit kupa valamelyik európai versenysorozat szinte biztosan megszűnne. Elég, ha csak arról az oldalról közelítünk, hogy a top csapatok, a játékosok így is túlterheltek. Három európai kupasorozat sem fizikálisan, sem megvalósítás szempontjából nem férhet meg egymás mellett.
  1. Két Bajnokok Ligája lesz vagy megszűnik a BL? Az előző pontnak a másik verziója… azt gondolom, hogy eléggé kicsi annak a valószínűsége, hogy megszűnjön a Bajnokok Ligája.
  1. Nem számít a sportteljesítmény? A nagycsapatok az adott évi teljesítményüktől függetlenül, kiemeléses alapon bekerülnek az elit ligába. Nem számít, hogy hogyan teljesítettek, a kisebb csapatok a jó teljesítmény ellenében sem fognak szerepelni benne. Elveszti a létjogosultságát a sport alapvető lényege – legalábbis ebben a kupasorozatban.

Természetesen a kezdeményezést a nagyobb csapatok is támogatják, leginkább a találkozón résztvevő Manchester United, Liverpool és Chelsea trió, akik félő, hogy jövőre nem lesznek BL-résztvevők, ami azt jelentené, hogy súlyos millióktól esnének el. Azzal, hogy fix szereplői lennének a European Super League-nek, az biztosítaná számukra a biztos bevételt, sőt a hírek szerint Stephen Ross még több pénzt adna nekik. Korábban az FC Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu is hasonlóan nyilatkozott a BBC-nek, miszerint a Bajnokok Ligájában a teniszhez hasonlóan is lehetnének kiemelések, és szabadkártyák. “Előfordul, hogy egy top klub lemarad a BL-ről egy gyenge idény miatt, ami óriási veszteség. Minél erősebb BL-re van szükség a sportág és a szurkolók érdekében. A Bajnokok Ligája a legrangosabb és legfontosabb sorozat”– nyilatkozta Bartomeu.

De a nagy csapatok vezetői közül nem csak Bartomeu az, aki hasonló kijelentéseket tett. Karl-Heinz Rummenigge, a Bayer München vezetője nem rég azt nyilatkozta, hogy szívesen látna egy olyan tornát, ami 20 csapatot tartalmazna Németországból, Franciaországból, Angliából, Olaszországból és Spanyolországból. És persze azon sem kell meglepődnünk, hogy a European Super League ötletet 2009-ben a Real Madrid jelenlegi elnöke, Florentino Perez vetett fel. Ugyanebben az évben Arsene Wenger, az Arsenal FC vezetőedzője azt jósolta, hogy 10 éven belül létrejön ez a torna. Hát akkor még van három évük addig…

Josep Maria Bartomeu

Josep Maria Bartomeu

A tervezett European Super League televíziós jogdíjai és bevételei is masszívan megdobnák a meghívott klubok büdzséjét. Stephen Rossnak Amerikán és Európán kívül meghatározó kapcsolatai vannak Ázsiában is. Az új európai kupasorozat meghatározó tényező lehet az európai kluboknak az ismertségük szempontjából, valamint a szélesebb nézőközönség elérése érdekében. A Ross nevéhez fűződő, már korábban említett ICC torna Amerikában rekord népszerűségnek örvend és a televíziós közvetítések nézettsége is nagyon magas világszerte.

Michigan Stadium

Telt ház a Michigan Stadiumban a Manchester United és a Real Madrid meccsén.

Néhány gondolat erejéig érdemes végig gondolni, hogy mit is hozhat ez a futball, mint sportág népszerűségének. Azt gondolom, hogy olyan sokat nem. A BL és az EL már így is nagy népszerűségnek örvendenek világszerte. Hogy az új European Super League mennyivel lenne népszerűbb, azt nehéz megjósolni. Az viszont biztos, hogy az elképzelés alapján csak „nagy” meccsek lennének, nagyobb felhajtás, nagyobb izgalom, nagyobb tét, nagy rivalizálások, nehezebb és talán izgalmasabb meccsek. Az igazán nagy változás az lehetne, ha a meccsek nem az esti időszakban lennének, hanem a kora délutáni, délutáni időszakban játszanák őket, ami kedvezne az ázsiai, amerikai szurkolóknak a közvetítés szempontjából.

Stephen Ross

Stephen Ross

És azt ugye tudjuk, hogy a BL és az EL mögött az európai futball hivatalos szervezete, az UEFA áll, ami egyben legitimitást is ad a sorozatnak, nem beszélve a sorozatok történelmi múltjáról és hagyományairól? Ross reméli, hogy hamarosan egyezségre tud jutni a terve kapcsán. Az UEFA reagált a történésekre, miszerint nincsen semmilyen kezdeményezés, ami veszélyeztetné a BL-t. Ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy a 2018-21-es időszakra át kell gondolják majd a televíziós jogok értékesítésének a politikáját, és azt, hogy az egyes klubok milyen mértékben részesülnek belőle. Gianni Infantino, az FIFA elnöke, és az UEFA főtitkára így reagált a történtekre: “Az Európai Szuper Liga már létezik, és Bajnokok Ligájának hívják”.

Az biztos, hogy 2018-tól az európai kupasorozatokban változások várhatóak. Ha igaz az European Super League ötlete, ha nem. Már csak azért is, mert a számok azt mutatják, hogy többet ki lehetne hozni egy európai kupasorozatból. Andrea Agnelli, a Juventus FC elnöke hozott rá példát, miszerint a Bajnokok Ligájának az értéke €1,5 milliárd  szemben a Super Bowllal, amit €7 milliárdra értékelnek. Mindez úgy, hogy a kimutatások szerint 1,6 milliárd futball szurkoló van a világon szemben a 150 millió NFL szurkolóval. Azt gondolom, egy valami jól látszik: a European Super League megvalósítását inkább az üzleti, semmint a sportszakmai érdekek mozgatják, és a pénz szempontjából a klubok is jobban járnának vele.

forrás: nso.hu, thesun.co.uk, bbc.com, telegraph.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.03.03.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close