amerikaifutball, Sportpolitika — 2016/02/15 at 18:30

Nagyobb esélyt kapnak a nők vezetői pozíció betöltésére az NFL-ben

by

A Rooney-szabály kiterjesztésével biztosítaná az NFL vezetője, hogy mindig legyen női jelölt egy vezetői pozícióra. Van, akit elkeserít, hogy ezt szabályba kell foglalni.

Az úgynevezett Rooney-szabály [Rooney Rule – a nevét, a Pittsburgh Steelers egykori tulajdonosáról kapta, aki afroamerikaiaknak biztosított vezető beosztást a klubjánál] 2003 óta van életben az NFL-ben. Ez az előírás kötelezővé teszi, hogy az NFL-ben a vezetőedzői posztra, vagy a menedzsmentben vezetői pozícióra interjúztatott pályázók között legalább egy kisebbségi legyen. Roger Goodell, az NFL komiszárja megerősítette, hogy a Rooney-szabály női megfelelőjének létrehozásán dolgoznak.

Sarah-Thomas

Sarah Thomas, az első női NFL-játékvezető

Az NFL női úttörői között található Jen Welters, akit tavaly választottak az Arizona Cardinals egyik segédedzőjévé – a linebakcerekkel foglakozott az előszezonban. Korábban egyetlen nő sem töltött be ilyen pozíciót a ligában. Kathryn Smith őt is túlszárnyalta, a Buffalo Bills-nél ugyanis teljes állást kapott, szintén edzőként. Sarah Thomas pedig NFL-játékvezetőként taposta az utat a gyengébbik nem számára.

Amy Trask az Oakland Raiders szurkolóival

Amy Trask az Oakland Raiders szurkolóival

Amy Trask, az első nő, aki ügyvezetői pozícióig jutott a ligában, jelesül azOakland Raiders csapatánál, keserűségének is hangot adott. “Felzaklat és elszomorít, hogy szükség van egy olyan előírásra, amely magától értetődő és intelligens cselekedetet ír elő. Nekem volt szerencsém egy olyan férfival [Al Davis, az Oakland Raiders egykori tulajdonosa] dolgozni, aki szabályozás nélkül is származásra, nemre, vallásra és hasonló jellemzőkre való tekinte nélkül ítélte meg az embereket” – nyilatkozta az Associated Press hírügynökségnek az azóta már a CBS televíziós csatorna szakértőjeként dolgozó Trask.

Forrás: AP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.02.15.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close