labdarúgás, Sportgazdaság — 2016/02/04 at 09:50

Átigazolások: ennyit még sosem költöttek egyetlen szezonban a Premier League klubok

by

A Deloitte könyvvizsgáló adatai szerint – a futballtörténelem során először – a Premier League klubjai átlépték az egymilliárd fontos álomhatárt. Ennyit költöttek az angol csapatok játékosvásárlásra a 2015–16-os szezonban.

Január utolsó napjával a téli átigazolási időszak is lezárult, így megérkeztek a hivatalos adatok, amelyek megerősítették a Deloitte könyvvizsgáló előrejelzéseit. A 2015-16-os szezonban, tehát a nyári és a téli átigazolási időszakot is számolva, a Premier League klubok összesen 1,045 milliárd fontot költöttek játékosvásárlásra. Az elképesztő összeg azt jelenti, hogy most először lépték át az egymilliárd fontos álomhatárt.

Premier-League

A tavaly nyári 870 millió font mellett januárban 175 millió fontért erősítettek kereteiken az angol topliga csapatai. 2011 óta ez a legmagasabb összeg, amit a téli átigazolási időszakban költöttek. Öt éve Fernando Torres Chelsea-be igazolása dobta meg a számokat, egyedül érte 50 millió fontot fizettek a londoniak.

Érdekes jelenség figyelhető meg az idén januári játékosvásárlásokat elemezve: a legmélyebben a táblázat második felében szereplő csapatok nyúltak a zsebükbe. Ennek az lehet az oka, hogy senki sem szeretne kiesni a ligából, ugyanis a következő szezontól jelentősen megnőhetnek a televíziós jogdíjakból származó bevételek. A várakozás nem alaptalan, a Premier League közvetítési jogait a 2016 és 2019 közötti időszakra – szintén rekordot jelentő – 5,14 milliárd fontért értékesítették egy évvel ezelőtt, ami 71 százalékos növekedés az előző időszakhoz képest.

Premier League TV rights

A kisebb klubok tehát úgy gondolkodtak, hogy érdemes előre menekülni, és némi befektetéssel bebiztosítani a jövőbeli nagy summát. Két újonc, a Norwich City és a Watford, a húsz csapatos bajnokság tizennyolcadik helyén szerénykedő Newcastle-vel együtt a teljes januári költés 40 százalékáért felel. A szintén kiscsapatnak számító Stoke City pedig saját átigazolási rekordot döntött, Gianelli Imbulát csábították magukhoz a Portótól, 18,3 millió fontért.

football-money

Összehasonlításképpen, a német Bundesliga klubjai összesen 35 millió fontot áldoztak erősítésre a télen, míg a spanyol La Liga és Francia Ligue 1 csapatai körülbelül 26 milliót. Az olasz Seria A januári költése a Premier League 30 százaléka.

Forrás: deloitte.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.02.04.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close