labdarúgás, Sportszponzoráció — 2016/02/03 at 09:50

A taxisok vetettek véget a Lyon és az Uber együttműködésének

by

Rövid életű volt az Olympique Lyon és az Uber kapcsolata. A francia futball klub és a privát személyszállítási szolgáltatásokat nyújtó startup január végén kötött szerződést, de a taxisok tiltakozása miatt máris kénytelenek voltak felbontani a megállapodást.

Lyonban 2013 óta van jelen az Uber és komoly népszerűségre tett szert. A város top ligás futball klubjának vezetői úgy gondolták, hogy a szurkolóik kedvében járnak majd, ha az új stadionjuk felavatását összekötik egy olyan együttműködéssel, amelynek köszönhetően a drukkerek könnyen, gyorsan és biztoságosan juthatnak el a hazai mérkőzések helyszínére.

Lyon-Uber

Mi az Uber?

Egy oksotelefonos alkalmazás, amelyben egy gombnyomással hívhatunk magunknak Uber-autót, térképen követhetjük, éppen hol tart, majd ha elvitt a célpontunkhoz, a GPS által mért adatok alapján kártyás utalással automatikusan elintézi a fizetést is. Az Uber lényege, hogy kiiktatja a taxitársaságokat azzal, hogy közvetlenül összekapcsolja az utasokat és a sofőröket.

A partnerség a január 24-i, Marseille elleni rangadó alkalmával lépett életbe, akkor Uberezhettek először a Lyon szurkolók. A taxisok azonban Franciaországban, ahogyan más országokban is, hatalmas erőkkel küzdenek az Uber ellen, és a stadionhoz való jutást akadályozó blokádot helyeztek kilátásba a mai hétközi fordulóban esedékes Bordeaux elleni mérkőzés idejére. A klub vezetőinek, a város képviselőinek és a francia taxis szakszervezet részvételével zajló tárgyalások végül odáig vezettek, hogy az Olympique Lyon kénytelen volt felbontani az Uberrel kötött szerződését.

taxi-vs-uber

Az Uber novemberben hasonló partnerséget indított az NFL-ben szereplő Jacksonville Jaguars amerikaifutball klubbal, de Európában ez volt az első ilyen jellegű kezdeményezés.

Forrás: olweb.fr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.02.03.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close