olimpia, Sportgazdaság — 2016/01/29 at 16:50

Olimpia 2024: Budapest és Los Angeles is magáénak érzi az Agenda 2020 programot

by

Mindkét város szem előtt tartja a gazdaságosságot és a fenntarthatóságot, de másképpen. Akkor most kire szabták az olimpiai rendezést?

Magyarország 2024-es olimpiai pályázatával kapcsolatban gyakran megjelenik a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] közleményeiben és a hazai sajtóban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] az Agenda 2020 programmal jóformán Budapestre szabta a rendezést. Már többször leírtam, hogy ezzel nem értek egyet, mert az Agenda 2020 nem állít konkrét keretrendszert a pályázók elé, csupán iránymutatásokat tartalmaz, ráadásul azok nagy részét már addig is alkalmazták a józanul gondolkodó korábbi házigazdák, hogy írásban eléjük tették volna.

budapest-olimpiai-karikak

Hogy mennyire viszonylagos annak megítélése, kinek kedvez az Agenda 2020 útmutatása, azt a héten történt események is jól mutatják. Néhány nap eltéréssel két 2024-es pályázó, Budapest és Los Angeles is nyilvánosságra hozta az olimpiai helyszínekkel kapcsolatos elképzeléseit.

budapest-olimpia-kvassay-zsilip

Budapest a csepeli Duna-partra álmodta meg az olimpiai parkot, ahol egy 60 ezer férőhelyes – a játékok után 15 ezresre visszabontható – atlétikai stadion mellett helyett kapna egy velodrom, egy 10 ezres tenisz komplexum, valamint a strandröplabda és az íjász versenyek helyszínei. Az olimpiai falu szintén ebben a klaszterben épülne fel. A gazdaságosságot szem előtt tartva, a tervezésnél odafigyeltek arra, hogy a pályák a játékok végeztével részben, vagy teljesen visszabonthatók legyenek.

Los Angeles változtatott az eddigi stratégiáján és ahelyett, hogy teljesen új olimpiai parkot húzna fel, a UCLA és a USC egyetemek kampuszain található szálláshelyeket és sportpályákat használják majd olimpiai faluként, valamint média központként. Teljesen logikusnak mondható lépés, hiszen mindkét egyetem aktívan részt vett az 1984-es olimpia lebonyolításában is. A város ezzel a döntéssel több, mint egymilliárd dollárt vágott a 2024-es olimpia építési költségein. Igaz, a tervezett teljes olimpiai költségvetése [4,7 milliárd dollár] még így is magasabb, mint Budapesté [3,5 milliárd dollár].

A budapesti olimpiai pályázat előnyei között előkelő helyen szerepel, hogy erőteljesen támaszkodik az Agenda 2020 iránymutatásaira. A fentiekből azonban látható, hogy más pályázók is úgy érzik, teljes mértékben magukévá tették a NOB programját. Az Agenda 2020 eszmeiségének való megfelelés tehát önmagában még nem garancia a sikeres kandidáláshoz, más érveket is fel kell majd tudni mutatni.

Budapest és Los Angeles mellett Párizs és Róma pályázik a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezésének jogáért. A 2024-es olimpia helyszínéről 2017 szeptemberében Limában, a NOB 130. közgyűlésén döntenek.

Forrás: mob.hu, la24.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.01.29.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close