atlétika, Sportszponzoráció — 2016/01/26 at 11:50

Az adidas kihátrál az atlétikai szövetség mögül a botrányok miatt

by

A BBC értesülései szerint az adidas sportszergyártó megszünteti együttműködését a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel. A háttérben az elmúlt időszak súlyos botrányai állnak.

A BBC arról számolt be, hogy a a “háromcsíkos” cég értesítette a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget [IAAF]: ki akar szállni az egyébként még négy évre szóló szponzori szerződésből. A brit közszolgálati médium információ alapján az adidas ezzel a lépéssel reagál a nemzetközi szövetséget alapjaiban megrázó dopping- és korrupciós botrányokra. A BBC szerint egyelőre egyik fél sem kommentálta az értesülést.

Az adidas idő előtt felbonthatja a szerződését a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel.

Az adidas idő előtt felbonthatja a szerződését a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel.

A közlemúltban vált ismertté, hogy az IAAF-et korábban irányító Lamine Diack anyagi ellenszolgáltatás fejében doppingeseteket tussolt el és sportolókat zsarolt. A francia ügyészség pénzmosás és vesztegetés gyanújával vádat is emelt ellene. A botrányban a sportág több magasrangú sportvezetője is érintett.

A másik botrány Oroszországhoz kötődik: a német ARD televízió dokumentumfilmje feltárta, majd a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség [WADA] független bizottsága megerősítette, hogy szisztematikus doppingolás zajlott az ország atlétái körében. Emiatt az orosz atléták jelenleg nem versenyezhetnek, veszélyben a riói olimpiai indulásuk is.

Lamine Diack az IAAF korábbi elnöke

Lamine Diack, az IAAF korábbi elnöke.

Az adidas a 2008. novemberében kötött, 11 éves időtartamra szóló szponzori szerződésével az AAF egyik legfontosabb partnere. A BBC forrásai évente 7,4 millió euró értékűnek tartják a megállapodást. A hírek szerint a sportszergyártó már tavaly novemberben értesítette a nemzetközi szövetséget, hogy az együttműködés lerövidítésén gondolkodik, mert a korrupciós vádakat szerződésszegésnek tekinti.

Sebastian Coe, az IAAF jelenlegi elnöke.

Sebastian Coe, az IAAF jelenlegi elnöke.

A sportág megtisztítása a korábbi olimpiai bajnok Sebastian Coe feladat lesz, aki 2015. augusztusában követte Lamine Diackot az IAAF élén.

Forrás: bbc.co.uk

One Comment

  1. Pingback: 2016 lehet az adidas éve | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.01.26.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close