labdarúgás, Sportpolitika — 2016/01/11 at 11:50

A gólvonal technológia után a videobírót is bevetnék a labdarúgásban

by

A labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB javaslatára a FIFA és tagszövetségei a következő szezontól tesztelhetik a videobírót, ami jelentős változásokat hozna a sportág életébe.

Az IFAB [International Football Association Board] közlése szerint a visszajátszások segítenék a játékvezetők döntéseit a gólok, a tizenegyesek, a sárgalapok, illetva a kiállítások megítélésénél, valamint a szabálytalankodó játékosok azonosításánál is. A 2012 óta működő gólbíró technológia már számos esetben bizonyított, ez is közre játszhatott az illetékesnek a modern kor vívmányaival kapcsolatos nézeteinek változásához. A videobíróval  a tizenegyesek és a kiállítások esetében könnyebben megállapítható lenne, hogy valóban büntetőterületen belül történt-e a szabálytalanság, vagy kézzel ért-e valamelyik játékos a labdához, továbbá szűrni lehetne a színészkedést is.

Goal watch

Gólt jelez a gólbíró

Az IFAB döntése egyelőre arról szól, hogy a videobíró alkalmazásával kapcsolatban előkészítenek egy hivatalos javaslatot a március 4. és 6. között esedékes éves közgyűlésre. A testület közleménye szerint több nemzeti labdarúgó szövetség és torna szervező jelezte érdeklődését a tesztekben való részvételre. Jonathan Ford, az IFAB elnöke, a walesi szövetség vezetője elmondta, nyomatékosan ajánlani fogják, hogy a szervezet a márciusi éves ülésén hagyja jóvá a tesztelést. “Az elvek világosak, de a részleteket még tisztáznunk kell” – tette hozzá.

Jonathan Ford, az IFAB elnöke

Jonathan Ford, az IFAB elnöke

A tagok tavaly februárban a negyedik cserét, a tripla büntetés módosítását és a videobíró bevezetését sem támogatták. Utóbbi kapcsán Jerome Valcke, a nemzetközi szövetség [FIFA] azóta felfüggesztett főtitkára a februári döntést követően azt mondta: ez a futballtörténelem legnagyobb döntése lehet, amelyet nem szabad elsietni.

Az 1886-ban alapított, nyolctagú IFAB tagságának felét – 1913 óta – a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Wales-t képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

Forrás: theifab.com

One Comment

  1. Pingback: Jóváhagyták: Jöhet A Videobíró A Labdarúgásban | Sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.01.11.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close