labdarúgás, Sportpolitika — 2016/01/08 at 16:20

Platini visszalépett, biztosan nem lesz FIFA elnök

by

Az Európai Labdarúgó Szövetség [UEFA] felfüggesztett elnöke, Michel Platini korábbi szándékával ellentétben mégsem indul a nemzetközi szövetség [FIFA] februári elnökválasztásán.

A francia sportvezető csütörtöki nyilatkozata szerint továbbra is eltökélt a nyolcéves eltiltása elleni fellebbezéssel kapcsolatban, de ahogy fogalmazott a február 26-i elnökválasztásig túl kevés idő van hátra, ami lehetetlenné teszi, hogy a jelöltek közé kerüljön.

Michel-Platini-UEFA

Platini júliusban jelentette be, hogy elindulna a FIFA vezetői tisztségéért, de mivel a szervezet etikai bizottsága októberben 90 napra, majd decemberben nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, hivatalosan nem kerülhet a jelöltek közé.

A FIFA független etikai bizottsága azért tiltotta el Joseph Blatter elnököt és Michel Platinit, mert Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.

Sepp-Blatter-es-Michel-Platini

A büntetés indoklásában összeférhetetlenséget és hűtlen kezelést említettek, jelezték: a 2011-ben Blatter által Platininek utalt kifizetésnek semmilyen jogalapja nem volt. A 79 éves Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t, és egészen az októberi eltiltásáig ő számított a FIFA-elnökválasztás esélyesének.Mindkét sportvezető még decemberben jelezte fellebbezési szándékát.

Az elnöki posztra a korábbi hét pályázó közül öten maradtak:

  • Gianni Infantino, az UEFA főtitkára
  • Salman Bin Ebrahim Al Khalifa bahreini sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség [AFC] elnöke
  • Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese
  • Ali Bin Al Hussein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja
  • Tokyo Sexwale, dél-afrikai üzletember

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.01.08.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close