Könyvajánló — 2015/12/22 at 18:50

Edward Pickering: The Yellow Jersey Club

by

yellowjerseyclub_coverCím: The Yellow Jersey Club

Szerző: Edward Pickering

Kiadás éve: 2011

Kiadó: Transworld Publishers

Oldalszám: 320

Nyelv: angol

 

 

 

Inside the Minds of the Tour de France Winners

Edward Pickering a Tour de France győzteseinek titkát próbálja meg kifürkészni. Azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy vajon mi különböztette meg ezeket a versenyzőket a peloton többi tagjától, és van-e bennük valami közös vonás.

A szerző eredeti elképzelése az volt, hogy valamennyi, még ma is élő Tour de France győztessel interjút készít, de hamar kiderült, hogy ez a terv komoly akadályokba ütközik. Például az 1950-es bajnok, Ferdinand Kübler már 95 éves és az egészsége sajnos nem tette lehetővé a beszélgetést. Felmerült még a legérdekesebb Tour de France győztesek bemutatásának ötlete, de a rengeteg nagyszerű kerékpáros közül lehetetlen lett volna válogatni.

Pickering ezért úgy döntött, hogy kronológiai alapon húz határvonalat. 40 évet utazott vissza az időben és az Eddy Merckx utáni korszak első bajnokával, az 1975-ben diadalmaskodó Bernard Thévenet-vel kezdi a bemutatást. Érdekesség, hogy a Tour de France elmúlt négy évtizede 21 bajnokot adott a történelemnek, pontosan annyit, ahány szakaszból napjaink Tour de France versenyei állnak.

A könyv kakukktojása Lance Armstrong, aki hivatalosan nem rendelkezik egyetlen Tour de France címmel sem. Hiába nyert hét sárga trikót zsinórban, utólag a doppingbotrányai miatt mindet elvették tőle. Honfitársát, Floyd Landist szintén megfosztották 2006-os győzelmétől, de amíg Landis címe Óscar Pereiróra szállt, addig az Armstrong korszakot jelző 1999-től 2005-ig tartó periódus – gyászos mementóként – hivatalos bajnok nélkül áll a Tour de France történelmében. Más opció nem lévén, Armstrong tehát bekerült a könyvben tárgyalt kerékpárosok közé.

yellowjerseyclub_cover_news_rdax_75

Pickering saját célkitűzése szerint a Tour de France győztesek személyiségét próbálja feltárni. Személyes interjúkon, önéletrajzokon, csapattársak és csapatvezetők által mesélt sztorikon keresztül igyekszik megismerni a bajnokokat és bemutatni a karakterüket. Még a diadaluk mikéntjében és versenyzési stílusukban is a jellemző személyiség jegyeket keresi. Egy-egy legendássá vált pillanat, vagy esemény leírása annyira érzékletes, hogy engem arra késztetett, keressem meg az elemzett fotót, videót és a szerzővel együtt merüljek el a részletekben.

A Tour de France bajnokok bemutatásában közös, hogy mindegyiküknek megismerhetjük a gyermekkorát – ami általában fontos hatással van az ember személyiségére -, szülői hátterét, valamint legfontosabb eredményeit és fejlődését a versenyek során. Természetesen a sárga trikó megszerzésének kulcsmomentumai sem maradnak ki az elemzésből, ahogyan mindig kapunk véleményt a versenyzőkről harmadik fél részéről is, sportolókon, sportvezetőkön, vagy újságírókon keresztül.

A győztesek a Tour de France címük elnyerésének időrendjében sorakoznak egymás után a könyvben. Ennek köszönhetően nemcsak a személyes történetük rajzolódik ki, hanem a sorozat legutóbbi negyven évének a történelme is. Érdekes olvasni az egymásba fonódó sorsokat, a nagy rivalizálásokat, vagy a szövődő barátságokat. Az összeállítás jellegéből adódóan egy-egy verseny gyakran több nézőpontból is bemutatásra kerül: a bajnokéból és annak a versenyzőnek a szemszögéből, aki akkor még csak feltörekvő újonc, esetleg a legnagyobb rivális, vagy éppen már a csúcson túljutott korábbi győztes.

A korszakváltások, vagy azok az időszakok, amikor évente váltják egymást a bajnokok különösen lebilincselőek. A nagy csatákon keresztül pedig olyan versenyzőket is megismerhetünk, akik bár meghatározó szereplői voltak egy érának, de sohasem sikerült a sárga trikót megszerezniük.

A könyv angol nyelvű, de fontos megjegyezni, hogy egyszerű a szövegezése és könnyed a stílusa. Nincsen tele kerékpáros szakkifejezésekkel, nem igényel különleges technikai szókincset. Ahogyan mondani szokták, olvastatja magát.

ÉRTÉKELÉS
A könyv a legutóbbi 40 év Tour de France bajnokainak nemcsak az életébe, hanem az elméjébe is bepillantást enged, így megismerhetjük a gondolkodásmódjukat. Tisztában vagyok azzal, hogy 21 különböző karakter elemzése után szinte lehetetlen egyetlen, mindenekfelett álló sikerreceptet felmutatni, mégis jó volna, ha a szerző legalább azzal kísérletet tesz az összetevők megfogalmazására, hogy a saját benyomásait leírja. A könyv felvezetéséből ugyanis előzetesen arra számítottam, hogy kicsit nagyobb hangsúlyt lesz a bajnokok bemutatása során a személyiségük feltárásán, mint a versenyek kulcsmomentumainak bemutatásán.

Nagyon tetszik viszont, hogy a szerző a kényes témákat – például dopping, megosztó személyiségek – is simán bevállalja, sőt határozott véleményt fogalmaz meg velük kapcsolatban. Szintén kiemelném, hogy különleges élmény volt egy olyan mentén szál végigtekinteni az elmúlt évek francia körversenyein, amely az egymásba fonódó sportolói pályafutásokból és emberi sorsokból állt össze.

A The Yellow Jersey Clubot mindenkinek ajánlom, aki követi a Tour de France eseményeit, vagy érdeklődik az országúti kerékpározás iránt.

8/10

SZERZŐ
Edward Pickering – Író, újságíró, a Procycling magazin szerkesztője. Korábban a Cycle Sport főszerkesztő helyetteseként dolgozott és írásai rendszeresen szerepeltek a Cycling Weekly, a Rouleur és a The Cycling Anthology magazinokban. A New York Times-ban és a Loadedben szintén publikált.

A Chris Boardman és Graeme Obree rivalizálásáról szóló könyve, a The Race Against Time bekerült a Legjobb Elsőkötetes Író kategória finalistái közé a British Sport Books Awards-on. Pickering társszerzője Robbie McEwen önéletrajzának, a One Way Roadnak.

Jó idő esetén maga is szívesen nyeregbe pattan, de másik nagy szenvedélyének a taiko dobolásnak szintén szívesen adja át magát. A kapuzárási pánik nála abban nyilvánul meg, hogy szeretne 3 órán belüli maratont futni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.12.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close