labdarúgás, Sportgazdaság — 2015/12/17 at 10:50

300 millió eurót dob szét az UEFA az Eb-résztvevők között

by

Jelentősen megemelte az UEFA az EURO 2016 összdíjazását a négy évvel korábbi eseményhez képest. A tornára kijutott nemzeti válogatottak között szétosztásra kerülő összeg 196 millió euróról 301 millió euróra nőtt, igaz, közben a résztvevők száma is 16-ról 24-re ugrott. Megnéztük ki mennyit kap!

Egyetlen csapat sem jár rosszul, amelyik kvalifikált a 2016-os Európa-bajnokságra, az UEFA ugyanis már a részvételt is 8 millió euróval díjazza. Tehát legalább ennyivel gazdagabban térhet haza a magyar válogatott is a franciaországi tornáról.

euro2016-kupa

Persze emellé még további pénzdíjak gyűjthetők. A csoportkörben a jó szereplést teljesítmény alapon díjazza az európai szövetség: minden egyes döntetlenért 500 ezer euró, győzelemért pedig 1 millió euró jár. Az egyenes kieséses szakaszban viszont már fix összegekkel lehet számolni, attól függően, hogy meddig menetel az adott válogatott. A legjobb tizenhat közé jutók újabb 1,5 millió eurót, a negyeddöntőbe kerülők pedig további 2,5 millió eurót könyvelhetnek el. Az elődöntőben való részvétel kiharcolásáért még 4 millió euró jár. A legtöbbet természetesen a döntő két résztvevője keresheti: a győztes a kupa mellé 8 millió eurót is kap, a vesztes pedig 5 millió euróval vigasztalódhat.

euro2016-logo

A fentiek ismeretében könnyű kiszámolni, hogy ha a leendő Európa-bajnok úgy nyeri meg a tornát, hogy mindhárom csoportmeccsén legyőzi ellenfelét, akkor összesen 27 millió euróval gazdagabban tér majd haza. Összehasonlításképpen, ez az összeg 2012-ben 23,5 millió euró volt, tehát nemcsak amiatt nőtt a pénzdíj, mert több a résztvevő.

Forrás: uefa.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.12.17.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close