autósport, Sportmarketing — 2015/12/16 at 07:50

Roborace: a világ első pilóta nélküli autóversenye

by

A Formula E szervezői újabb lépést tesznek a jövőbe: az elektromos autók versenyéről szóló sorozatba olyan futamokat is beiktatnak, amelyeket robotpilóták vívnak majd. Furán hangzik? Pedig még gyakorlati haszna is van!

A Formula E partnerséget kötött a forradalmi technológiákra fókuszáló Kinetik befektetési társasággal, hogy elindítsák a pilóta nélküli elektromos versenyautók bajnokságát. A Roborace névre keresztelt sorozat a független vezetési megoldásoknak kíván platformot biztosítani, ezért nemcsak autóipari cégek, vagy technológiai vállalatok részvételére számítanak, hanem műszaki egyetemekére is.

roborace

A tervek szerint a Roborace a Formula E felvezető futama lesz a 2016-17-es szezontól kezdve. A versenyek a Formula E futamok előtt kerülnek majd lebonyolításra, ugyanazokat a versenypályákat használva. Az indulásnál 10 istállóval számolnak, amelyek csapatonként két két pilóta nélküli autót irányíthatnak valós idejű számítógépes algoritmusok és mesterséges intelligencia segítségével. A versenyautók minden csapat számára egyformák lesznek, a futamok időtartamát pedig egy órában határozták meg.

denis-sverdlov-es-alejandro-agag

Denis Sverdlov, a Kinetik alapítója és Alejandro Agag, a Formula E vezetője.

“Szenvedélyesen hiszünk abban, hogy a jövőben a világ valamennyi járművét elektromos motor hajtja és mesterséges intelligencia segíti majd, így növelve a biztonságot az utakon, valamint csökkentve a környezet terhelését. A Roborace az emberiség által ezen a területen alkotott forradalmi technológiák és innováció ünnepe. Egy globális platform annak bemutatására, hogy a robottechnológia és a mesterséges intelligencia velünk együtt léteznek a mindennapi életben. Bárki, aki élen jár ebben az átalakulásban, megismertetheti a világgal a saját vezető nélküli megoldásának az előnyeit, amely további lökést adhat a technológia fejlődésének“- nyilatkozta Denis Sverdlov, a Kinetik és a Roborace alapítója.

Formula-E-Roborace

A Formula E szerint a Roborace küldetését annak demonstrálása jelenti, hogy a jövő autóipari és információs technológiái már itt vannak és akár extrém körülmények között is működőképesek. A szervezők az egyik helyet a csapatok között egy közösségi innovációs műhelynek [crowd-sourced community] tartják fent, amelyhez a világ bármelyik szoftver és technológiai szakértője csatlakozhat.

És hogy teljesen kerek legyen a koncepció, a Roborace hivatalos teherautó partnere a Charge lesz, amelyet a Kinetik alapított, és kereskedelmi járművek számára gyárt nagy teljesítményű elektromos hajtásláncokat. A Charge biztosítja majd az elektromos járműveket a verseny közbeni műszaki mentéshez, a csapatok felvonulásához, valamint a vendégeknek a helyszínek közötti szállításához.

Forrás: fiaformulae.com

One Comment

  1. Pingback: Roborace: a világ első pilóta nélküli autóversenye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.12.16.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close