olimpia, Sportmarketing — 2015/12/14 at 17:55

Rió 2016: megvan milyen lesz a magyar olimpiai csapat formaruhája

by

Végre csinosak lesznek az olimpikonjaink! Sikerült elszakadni a népi motívumok túlhangsúlyozásától és az unalmas megoldásoktól. A kollekciót a Use Unused divatcég tervezheti.

A Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] pénteki sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra döntését a jövő nyári riói játékokra készülő magyar olimpiai csapat formaruhájával kapcsolatban. Szabó Bence főtitkár, egyben a zsűri elnöke elmondta, szerettek volna olyan irányba elmozdulni a sportolók megjelenését illetően, ami a korábban megszokottakhoz képest fiatalosabb, sportosabb, de mégis elegáns.

rio2016-a-magyar-olimpiai-csapat-formaruhaja-paros

Az idén nyáron kiírt nyilvános pályázatra jelentkezők közül tizenegyet hívott meg a MOB, a szeptemberi határidőig pedig hatan adtak be érvényes pályázatot. A zsűri  – Füleky György, Harmati Hedvig, Léber Barbara, Maróy Krisztina, Schiffer Miklós, Siklós Erik, Szabó Bence – a pályázók prezentációi után a  Use Unused, a The Four és a Nubu csapatát juttatta a döntőbe.

Tóth András, a Use Unused divatcég tervezője bemutatja az olimpiai csapat formaruháját.

Tóth András, a Use Unused divatcég tervezője bemutatja az olimpiai csapat formaruháját.

A formaruhatervekkel szembeni elsődleges elvárás volt, hogy nemzetközi környezetben a Magyar Olimpiai Csapat színvonalas, reprezentatív megjelenését biztosítsa jellegzetes, a magyar kultúra üzenetét hordozó, modern, de nem hivalkodó módon. Kiemelt szempont volt, hogy a sportolók olyan formaruha-kollekciót kapjanak, amelyet szívesen viselnek és az olimpia után is használnak.

A három finalista a MOB 1-1 millió forintos támogatásának felhasználásával készítette el mintakollekcióját. A szerdai leadási határidőt követően ült össze a zsűri, két sportolóval, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozóval és Gyenesei Leila öttusázóval, hogy meghozza döntését. Kétharmados szavazati aránnyal a Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András divattervező trió kollekciója lett a befutó.

Tóth András, a Use Unused divatcég tervezője az olimpiai csapat formaruhájának darabjaival.

Tóth András, a Use Unused divatcég tervezője az olimpiai csapat formaruhájának darabjaival.

Az eseményen fotókon mutatták be a győztes Use Unused előzetes elképzeléseit: a kollekcióban megjelennek a magyar nemzeti színek is, ugyanakkor nem a hagyományos módon, hanem csak apró részletekben. A cég – amely győzelméért ötmillió forintot kap – formaruha kollekciójában emlékeztetni kíván az eddigi 168 magyar olimpiai aranyéremre, a ruhákon ugyanis a 168TEAMHUN feliratú logó kap majd helyet.

A következő lépés a kivitelezésre irányuló nyílt közbeszerzési pályázat lesz, amelyet a tervező cég és a MOB közösen ír ki.

rio2016-magyar-formaruha-paros

rio2016-a-magyar-olimpiai-csapat-formaruhaja-noirio2016-a-magyar-olimpiai-csapat-formaruhaja-ferfi

Forrás: MTI, MOB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2025.12.14.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close