labdarúgás, Sportgazdaság — 2015/11/30 at 11:41

Mekkora jutalmat kapnak a labdarúgó válogatott tagjai az Eb-részvételért?

by

Nagy vitát váltott ki a Sport Plusz által közzétett lista, amely azt részletezte, hogy a magyar labdarúgó válogatott tagjai személyenként mennyi prémiumban részesülhetnek a 2016-os Európa-bajnokságon való részvétel kiharcolásáért.

A Sport Plusz hivatalos MLSZ kommunikációkra alapozva végezte a számításait és két tényezőt vett figyelembe az összegek meghatározásánál:

 1. Az UEFA 12 millió eurót [mintegy 3,6 milliárd forint] fizet minden válogatottnak a kijutásért. Az MLSZ saját bevallása szerint ennek a harmadát, 1,2 milliárd forintot tervez szétosztani a játékosok és a stáb között.
 2. Ehhez hozzáadták az ugyancsak az MLSZ által nyilvánosságra hozott premizálást, ami szerint – az UEFA jutalomtól függetlenül – pontonként 2.5 millió jár a játékosoknak.

a-magyar-valogatott-orome

Az 1,2 milliárd forintból összesen 75 játékos részesül, ugyanis ennyien kaptak meghívót a keretbe ebben a selejtező sorozatban. Közülük 37-en léptek pályára a tizenkét mérkőzéses menetelésben.  A játékosok mellett a három szövetségi kapitány – Pintér Attila, Dárdai Pál, Bernd Storck – részesül a prémiumból, valamint a három kapitány stábjainak a tagjai is kapnak pénzt, szintén a meccsek számának az arányában.

A legtöbb percet pályán töltő játékosok:

 1. Dzsudzsák Balázs:1044 perc
 2. Kádár Tamás: 990 perc
 3. Király Gábor: 900 perc
 4. Fiola Attila: 855 perc
 5. Gera Zoltán: 777 perc
 6. Juhász Roland: 711 perc
 7. Szalai Ádám: 630 perc
 8. Tőzsér Dániel: 588 perc
 9. Elek Ákos: 585 perc
 10. Guzmics Richárd: 426 perc

a-magyar-valogatott

Vági Márton a szövetség múlt heti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, az összes prémium a kijutási bónusszal együtt az eddig felvett összeg négyszerese lesz, és a legmagasabban premizált játékos nagyjából 40 millió forintot kap majd. Ez az összeg közel sincs ahhoz, amit a Sport Plusz számolt, ami miatt az MLSZ cáfolta,  több online portál pedig fenntartásokkal fogadta a Sport Plusz számait.

A Sport Plusz szerkesztősége azonban kiemelte, hogy a számításaik során két tényezőt vettek figyelembe [UEFA jutalom egy részének szétosztása, illetve a pontprémium], viszont a kétkedők csak az UEFA-tól kapott bónusszal kalkulálnak és elfeledkeznek az azon felül járó pontpénzről, ezért jutnak alacsonyabb számokhoz.

a-magyar-valogatott-az-eb-kijutast-unnepli

A Sport Plusz szerint tehát az alábbi jutalomban részesülhetnek a magyar labdarúgó válogatott játékosai az Európa-bajnoki részvétel kiharcolásáért:

 • Dzsudzsák Balázs: 80 millió forint
 • Kádár Tamás: 75-80 millió forint
 • Király Gábor: 72 millió forint
 • Fiola Attila, Juhász Roland, Gera Zoltán: 70-70 millió forint
 • Szalai Ádám: 60 millió forint
 • Tőzsér Dániel: 58 millió forint
 • Nikolics Nemanja: 55 millió forint
 • Elek Ákos: 45 millió forint
 • Németh Krisztián: 40 millió forint
 • Guzmics Richárd: 30 millió forint

Az a 38 játékos, aki a 12 selejtező és a két pótselejtező alatt tagja volt a szűkített keretnek, de nem lépett pályára, 1-3 millió forintot vehet fel.

Az összegek nagyságrendjén sokan felháborodtak, de azt érdemes figyelembe venni, hogy felnőtt labdarúgó válogatott működését az MLSZ a nemzetközi szövetségektől – FIFA, UEFA –  kapott pénzekből, a televíziós jogdíjakból, valamint a mérkőzések jegybevételéből finanszírozza.

Forrás: Sport Plusz, mno.hu, 24.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.11.30.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close