olimpia, Sportpolitika — 2015/11/26 at 11:50

A MOB a budapesti olimpiai pályázat támogatóival büszkélkedett, nem kellett volna

by

A MOB közzé tette, hogy a régió 16 állama támogatja a 2024-es játékok budapesti megrendezését. Az Európai Olimpiai Bizottság egy elmarasztaló közleménnyel reagált.

A Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] szombaton büszkén közölte, hogy a közép- és dél-európai olimpiai bizottságok támogatják a 2024-es budapesti pályázatot. Még a magyar kandidáció mögé álló országok listáját is nyilvánosságra hozták, eszerint Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Görögország, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország támogatását élvezi a MOB.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója elmondta: az Európai Olimpiai Bizottság [European Olympic Committee – EOC] prágai közgyűlésén a Horvát Olimpiai Bizottság elnöke, Zlatko Matesa javaslatára a budapesti olimpiarendezés mellett foglalt állást a régió 16 nemzeti olimpiai bizottsága.

“Büszkeséggel tölt el, hogy ez a régió a budapesti pályázat mögött áll. Ez egy fontos visszajelzés, egy jelentős külső megerősítése annak, hogy alkalmasnak tartanak bennünket olimpiarendezésre. Úgy is fogalmazhatunk, hogy Budapest regionális olimpiában is gondolkozik, ami azt jelenti, hogy Közép- és Dél-Európa régióját is szolgálni kívánjuk”- nyilatkozta Nagy.

Az EOC közleménye a budapesti olimpiai pályázat támogatásával kapcsolatban a szervezet honlapján

Az EOC közleménye a budapesti olimpiai pályázat támogatásával kapcsolatban a szervezet honlapján

A MOB azonban nem jól jött ki az örömködésből, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] titkos szavazással dönt a mindenkori helyszínről, és a tagállamok nem közölhetik előre, hogy kire voksolnak majd. Az EOC közleményben tudatta, hogy nem helyesli a  tagszervezetek állásfoglalásának nyilvánosságra hozatalát, és felhívja a figyelmet arra, hogy a közép- és dél-európai tagok nem is alkotnak hivatalosan elismert csoportot az európai bizottságon belül. A szervezet közleménye sürgeti azt is, hogy a tagok tartsák be a NOB iránymutatásait a kandidálási folyamat során.

Olimpiai ötkarika Budapesten

Olimpiai ötkarika Budapesten

A 2024-es olimpiáért Budapest mellett Los Angeles, Hamburg, Róma és Párizs verseng. A NOB 2017 szeptemberében, a limai kongresszusán jelöli ki a rendezőt.

Forrás: MOB, EOC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.11.26.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close