labdarúgás, Sportpolitika — 2015/10/28 at 14:50

Hét jelöltet fogadott el a FIFA az elnöki posztra

by

Kizárták a korábbi válogatott labdarúgó, a Trinidad és Tobagó-i David Nakhidot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] elnöki posztjáért folytatott versenyből. Így már csak hét jelölt van.

A FIFA honlapján szerdán délelőtt megjelent közlemény szerint az alábbi pályázók nyújtottak be érvényes jelentkezést a hétfő éjféli határidőig:

  • Gianni Infantino, az Európai Labdarúgó Szövetség [UEFA] főtitkára
  • Salman Bin Ebrahim Al Khalifa bahreini sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség [AFC] elnöke
  • Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese
  • Ali Bin Al Hussein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja
  • Tokyo Sexwale, dél-afrikai üzletember
  • Musa Bility, a libériai futballszövetség elnöke
  • Michel Platini, az UEFA elnöke

A közzétett névsorból kiderül, hogy a trinidadi David Nakhid beadványát nem fogadták el, mert – a szabályokkal ellentétben – egy olyan szövetség ajánlását is mellékelte, amely korábban már egy másik jelöltet is támogatott. A jelöltté váláshoz a nemzetközi szövetség öt tagszervezetének ajánlására volt szükség.

A FIFA etikai bizottsága ellenőrizni fogja a pályázók feddhetetlenségét, ezt követően válnak a február 26-án esedékes voksolás jelöltjeivé. A májusi végi elnökválasztás után azért kellet ismét elnökválasztást kiírni, mert a szervezet élén 17 éve uralkodló Sepp Blatter azóta belebukott a sorozatos botrányokba.

Blatter-bajban

A szerdai közlemény kitér arra is, hogy a FIFA ideiglenes választási bizottsága egyelőre nem vizsgálja Michel Platini pályázatát, mert az európai szövetség elnökét az etikai bizottság korábban 90 napra eltiltotta mindennemű labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Amennyiben a felfüggesztését feloldják, vagy lejár, a testületnek döntenie kell majd arról, hogy a francia sportvezető is jelölt maradhat-e.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.10.28.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close