atlétika, Sportpolitika — 2015/10/08 at 11:50

A krikett mintájára reformálná meg az atlétikát az IAAF elnöke

by

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség [IAAF] elnöke, az indiai krikett liga mintájára alakítaná át az atlétika nemzetközi versenyrendszerét. Elképzelése szerint világvárosok szupercsapatai küzdhetnének egymás ellen.

Az indiai krikett liga [Indian Premier League – IPL] 2008-ban indított Twenty20 formátumú sorozata nagyon hamar hatalmas népszerűségre tett szert. A bajnokságban – az amerikai major ligákhoz hasonlóan – franchise csapatok mérik össze erejüket, amelyek egy-egy várost képviselnek. A ligában, meghatározott szabályok szerint, mindegyik csapat ugyanakkora összegből válogathatja össze a játékosait. Ez struktúra tetszett meg Coe-nak.

IPL-2015-logo

Az IAAF elnöke szerint egy hasonló, világvárosokra épülő franchise rendszer növelhetné az atlétika vonzerejét, és átsegíthetné a sportágat olyan érzékeny pontokon, mint amikor a korszakos sztárként számon tartott Usain Bolt visszavonul néhány éven belül. „Egy városok közötti versenysorozatot szeretnék látni. A világ nagy globális városait szeretném látni egymás ellen versengeni. Úgy gondolom, hogy ez egy jó ötlet. Minden városnak lenne egy bizonyos kerete. Ha London a teljes költségvetését Usain Boltra szeretné költeni, rendben van. Ha Párizs úgy gondolja, hogy nekik David Rudisha és még valaki más kell, tegyenek úgy. Innovatívnak kell lennünk” – nyilatkozta Sebastian Coe.

Sebastian-Coe

Coe jelenleg Delhiben tartózkodik az IAAF képviseletében, de nemcsak a vendéglátók iránti tiszteletből nyilatkozott az újságíróknak a legnépszerűbb helyi sportággal példálózva. Az IPL Twenty20 rendszerének sikerét jelzi, hogy az első liga volt a világon, amelynek a mérkőzéseit a YouTube élőben közvetítette, és mindössze hat évvel az indulása után, 2014-ben 7,2 milliárd dollárra becsülték a márka értékét.

Forrás: insidethegames.biz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.10.08.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close