atlétika, Sport PR — 2015/09/11 at 16:00

Hazafutás Afganisztánban

by

A Mazar-e Sehrifben lévő „Camp Marmal” táborban a magyar katonák körében nagyon népszerű a sportolás. Az itt szolgálatot teljesítők rendelkezésére áll két jól felszerelt kondicionáló terem erőgépekkel és futópadokkal, továbbá egy műfüves futballpálya.

A katonák között közkedvelt az úgynevezett „hazafutás”, ami azt jelenti, hogy missziós idejük alatt igyekeznek annyi kilométert futni, mint a Budapest – Mazar-e Sharif közötti távolság [légvonalban 4071,7 km], hogy mire a misszió végére érnek, elmondhassák: „Hazaértünk”.

budapest-felmaraton-afganisztan

A kiinduló ötlet, miszerint a 30. Wizz Air Budapest Félmaraton rajtjánál a hangosbemondón elhangzik a mondat: „a jelenlévőkkel együtt a Magyar Honvédség Afganisztánban, Mazar-e Sherifben szolgáló katonái is teljesítik a félmaraton távot”, erősen hatott a nevezési kedvre. Az indulóknak a személyes motiváción túl a Magyar Honvédség népszerűsítése is célja. Végül 15 fő vállalta a kihívást: hatan egyénileg és kilencen háromfős triókban a teljesítik a félmaratont. A távot a katonák futógépen futják, amit elsősorban a levegő magas portartalma, valamint a 36 °C fokos hőmérséklet is indokolttá tesz.

A versenyzők helyi idő szerint 9.00-kor kezdik meg a futást, így az időeltolódás miatt [+2,5 óra] az budapesti rajtpisztoly eldördülésekor már befejezik a versenyt, amelynek eredményeit a futásban szintén részt vevő Talabos Tibor ezredes, a Rangidős Nemzeti Képviselő juttatja el az esemény szervezőihez.

Forrás: BSI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.09.11.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close