labdarúgás, Sportmarketing — 2015/08/05 at 11:00

Külföldi labdarúgó klubok a közösségi médiában

by

A magyar labdarúgó klubok közösségi média használatáról írtam nemrég, de érdemes megnézni a külföldi adatokat is. Jöjjön néhány érdekes statisztika a nagyvilágból!

Először nézzük meg, hogyan változott az európai TOP 20 labdarúgó csapat Facebook rajongóinak száma az elmúlt 5 évben. Az élen anno is az FC Barcelona állt és jelenleg is ők vezetik a rangsort, több mint tízszeresére növelve a követők számát az említett időszakban. A harmadik helyről másodikra lépett elő a Real Madrid, helyet cserélve a Manchester Uniteddel. Utóbbiaknál is hasonló nagyságrendű növekedés figyelhető meg. Érdekesség, hogy a Ferencváros anno 18 ezer követővel rendelkezett, jelenleg pedig 190 ezernél tartanak, tehát náluk is közel azonos az emelkedés üteme. A táblázatból még egy különlegesség: a Galatasaray korán ért el több milliós tábort, de azóta nem tudták a fenti mértékben növelni. Természetesen ez összefüggésben van a csapatok teljesítményével és globális népszerűségével is.

spm05

Egy nagyon érdekes adat következik. Melyik kontinensen melyik országból érkezik a legtöbb rajongó a top labdarúgó klubokra. Látható, hogy Ázsia kiemelkedik, azon belül is Indonézia. Nem véletlen fordítanak kiemelt figyelmet erre a területre a legnagyobb csapatok.

Labdarúgás Facebook

Bár nem csak Facebook jelenléttel rendelkeznek a klubok, még mindig ez a platform vezet magasan, ezen keresztül érik el a szurkolóik legnagyobb részét. Itt is érdemes megfigyelni az ázsiai piacok jelentőségét. A SinaWeibo, ami Kína legnépszerűbb mikroblogja, magasabb arányt ért el, mint a világ legnagyobb videómegosztó oldala, a YouTube.

 

Labdarúgás közösségi média

Végül még egy izgalmas táblázat külön a Premiere League csapatairól. A Manchester United kiemelkedik a mezőnyből és a növekedés üteme is náluk a leggyorsabb. Itt is megfigyelhető, hogy a legjobb csapatok a külföldi piacokra való tekintettel szinte minden létező közösségi oldalon megjelennek. De a kisebb klubok is kivétel nélkül megtalálhatóak az Instagramon, a LinkedInen és a Vine-on is.

spm04

Kattints a nagyobb képért!

Kíváncsian várjuk, itthon hogyan alakulnak a jövőben az adatok.

Forrás: Sport Results

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.08.05.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close