olimpia, Sportpolitika, többféle sportág — 2015/06/22 at 14:20

Tokió 2020: az amerikaifoci és a frizbi már nem, de a vusu még lehet olimpiai sportág

by

A szervezőbizottság mai döntése után nyolc sportágnak maradt esélye arra, hogy bekerüljön a 2020-as tokiói nyári olimpia műsorába.

Összesen 26 sportág jelentkezett a szervezőknél. Az első szűrőn a baseball/softball, a bowling, a karate, a görkorcsolyázás, a falmászás, a fallabda, a hullámlovaglás és a vusu harcművészeti sport ment át. Olyan sportok kerültek ki a szűkítés során, mint például az amerikaifoci, a korfball, a kötélhúzás, a bridzs, a frizbi vagy a Japánban óriási népszerűségnek örvendő szumó.

Tokió 2020 logó

A nyolc sportág nemzetközi szövetségének július 22-ig kell további anyagokat beküldenie a szervezőbizottságnak, majd augusztus 7-én és 8-án Tokióban vesznek részt az újabb körön a bekerülésért. A prezentációk után a szervezők ajánlást fogalmaznak meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] számára, legkésőbb szeptember 30-ig. A NOB jövő augusztusban, a riói olimpia helyszínén dönt arról, hogy mely sportágak kerülnek be a tokiói programba.

A Thomas Bach elnök által javasolt, és a NOB által tavaly elfogadott reformcsomag része, hogy az ötkarikás házigazdák egy vagy több, náluk népszerű sportágat beemelhetnek a programba, amely ezzel közönség-, illetve szponzorcsalogatóbbá válhat. Japán esetében a legnagyobb eséllyel a baseball, vagy a karate felelhet meg ennek a kritériumnak, miután a szumó most kiesett a versengésből.

Baseball az olimpián

A 26 pályázó sportág [betűrendben]: amerikaifutball, baseball/softball, bilárd, bowling, bridzs, búvárúszás, falmászás, floorball, frizbi, görkorcsolyázás, karate, korfball, kötélhúzás, lovaspóló, netball, raketball, repülősportok, sakk, squash, szörf, szumó, tájékozódási futás, táncsportok, teke, vízisí/wakeboard és vusu.

Legutóbb a golf és a hetes rögbi került be a programba, így azok már jövőre szerepelni fognak a riói olimpián.

Forrás: olympic.org, MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.06.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close