Sportgazdaság, többféle sportág — 2015/06/16 at 11:45

2015 legjobban kereső sportolói

by

Múlt héten jelent meg a Forbes magazin 2015-ös listája a legtöbbet kereső sportolókról. Nem meglepő módon az első négy hely a rivalizálásról szól.

A világ egyik legismertebb üzleti magazinja a listát a sportolók pályán nyújtott teljesítménye, eredményei utáni keresetből [sportoló fizetése, bónuszok, pénzdíjak], plusz a pályán kívüli tevékenységükből befolyó bevételekből [többnyire szponzori szerződésekből, reklámszereplésekből, fellépési díjakból, engedélyekből befolyó összegek] rakja össze. Véleményem szerint az ilyen listák esetében mindig az az érdekes, hogy az éves kerestük hány százaléka származik innen vagy onnan, ugyanis ez az összeg sokat elmond a játékos eladhatóságáról. De nézzük akkor az idei lista Top 10 helyezettjét.

Forbes 2015 Top 10

Forbes 2015 Top 10

Azt gondolom, hogy az első két hely nem meglepő. Mayweather az évszázad bokszmeccsének kikiáltott összecsapáson 240 millió $-t keresett. A ringben az elmúlt 1 év alatt összesen 285 millió $-t, amihez mindössze 15 millió $-t tettek hozzá a szponzori együttműködésből származó bevételek. Ami azért annyira nem meglepő, ugyanis Mayweather megosztó karaktere nem túl sok szponzor számára vonzó. A Burger King, a Hublot és a FanDuel mindamellett szívesen támogatják a sztárt. Ezzel a 300 millió $-os keresetével rekordot állított fel.

may_pacq

Mayweather vs. Pacquiao

A második helyen a vesztes fél, Manny Pacquaio található, aki „csak” 125 millió $-t kapott az összecsapásért. Pacquiao összesen 148 millió $-t keresett a boksszal, és 12 millió $ jött össze a Nike-val, Foot Lockerrel, Wonderful Pistachiosszal, valamint a Nestlé’s Butterfingersszel kötött szponzori szerződésekből. Összesen jócskán lemaradt Mayweather mögött a maga 160 millió $-jával. Hogy miért van az, hogy a bokszolók ennyire magasan előzik meg a többieket, és ennyivel több gázsit kapnak, azt nem tudom. Rácz Félix, sportmenedzser mondta az egyik TV műsorban, hogy azért mert a legösszetettebb sportág, itt kell a legtöbbet tudni a sportolóknak.

Cristiano Ronaldo dedicates Ballon d'Or win to late Eusébio - video

Cristiano Ronaldo a harmadik a listán, a legjobban kereső futballista

A harmadik helyen a Real Madrid klasszis játékosa, Cristiano Ronaldo található, aki tavaly megnyerte a harmadik Aranylabdáját is, és csapatával a Bajnokok Ligáját. Ronaldo a pályán 52,6 millió $-t focizott össze, amiből az alapfizetése a Real Madridnál 50 millió $ évente. A pályán kívül többek között olyan szponzorokkal áll kapcsolatban, mint a Nike, a Tag Heuer, vagy a Herbalife, ráadásul egy saját márkával, a CR7-el is rendelkezik. A reklámbevételei 27 millió $-al dobták meg az éves keresetét, ami összességében 79,6 millió $-t jelent.

messi

Lionel Messi, a 2015-ös Aranylabda legesélyesebb várományosa, most csak Ronaldo mögött

A negyedik helyen a portugál nagy riválisa, Lionel Messi áll a maga 73,8 millió $-jával. Idén triplázott a csapatával és 2014-ben plusz 9 millió $-ral növelte szerződése értékét a Barcelonával. Olyan szponzorokkal működik együtt, mint az Adidas, a Pepsi, az Electronic Arts, a Turkish Airlines, a Gillette, az Audemars Piguet és a Samsung, aki idén az Avengers kampánya keretében Iron Mannek is kiválasztott az argentint. Ezek az együttműködések 22 millió $-t hoztak neki a konyhára. Aki nem ismerné a Samsungos, Avengers videót, amiben csak sportolók szerepelnek Messi mellett, az most megismerheti, szerintem elképesztően jó lett.

Az ötödik helyen nem más, mint Roger Federer található. A 17-szeres Grand Slam győztes teniszező tavaly megnyerte a svájci csapattal a Davis kupát, döntőzött az év végi világbajnokságon, döntőzött Wimbledon, azonban újabb GS-t nyernie tavaly sem sikerült. 2013-ban a világranglista 7. helyéről küzdötte vissza magát a 2. helyre. A listán ő az első személy, akinek a szponzori bevételek magasan meghaladják a sportteljesítményből származó bevételeket. A pályán mindössze 9 millió $-t ütött össze, viszont többek között az olyan szponzori együttműködésekből, mint a Nike, a Rolex, a Credit Suiss, a Mercedes Benz [aki múlt évben hosszabbította meg az együttműködést a svájcival], valamint a legújabb támogatója, a Sunrise segítségével 58 millió $-t keresett a pályán kívül. Boris Beckernek most fog megjelenni a legújabb életrajzi könyve, amiben pont ezen témába illő véleményt formál Federer és Djokovic kapcsolatáról.  “Ők [Roger és Novak] nem igazán kedvelik egymást, ennek pedig az oka, hogy Roger minden idők legtöbbet kereső sportolója, mégpedig azért, mert mindenki szereti. De gondoljunk csak bele: létezik olyan ember, akit mindenki szeret? Jó pénzt keres abból a képből, ami kialakult róla, de valójában kevesebbet keresne, ha kimutatná azt milyen is valójában?” – idézi Boris Beckert a Hosszabbítás.hu. Hogy valóban így van-e, azt nem lehet tudni, nem gondolnám, hogy Federer megjátssza magát ezzel a szponzorokat is becsapva, valamint a szurkolóit is. Mindenesetre egy jó kis PR fogás a német könyve számára.

fed

Federer az egyik szponzora, a Moet&Chandon reklámjában

A Top10 további helywin LeBron James, Kevint Durant, Phil Mickelson, Tiger Woods és Kobe Bryant találthatók. Ami érdekesség a lista kapcsán, hogy a Top10-ben csak kosarasok, golfosok, teniszezők, bokszolók és labdarúgók találhatók, ami jól jelzi az egyes sportágak népszerűségét és gazdasági erejét. Külön érdekes, hogy teniszből egyedül a 33 éves Roger Federer tudott ott lenni a Top10-ben, annak ellenére, hogy a világelső Novak Djokovic pályafutás csúcsán van.

Az első négy hely a rivalizálásról szól, és külön érdekesség, hogy mindössze 2 női sportolót találunk a Top100-ban, akik szintén teniszezők. A 26. helyen szerepel Maria Sarapova, aki keresete nagy részét a pályán kívüli tevékenységből rakja össze. A 47. helyen pedig Serena Williams található, akinél majdnem 50-50 százalékra jön ki a pályán és az azon kívüli bevételek aránya. A Top10-es lista az alábbiak szerint néz ki, akit pedig a teljes Top100-as lista érdekel, az a linkre kattintva tudja megtekinteni.

Helyezés Név Összkereset Fizetés/Pénzdíj Szponzoráció Sportág
1. Floyd Mayweather $300 M $285 M $15 M Boksz
2. Manny Pacquiao $160 M $148 M $12 M Boksz
3. Cristiano Ronaldo $79.6 M $52.6 M $27 M Labdarúgás
4. Lionel Messi $73.8 M $51.8 M $22 M Labdarúgás
5. Roger Federer $67 M $9 M $58 M Tenisz
6. LeBron James $64.8 M $20.8 M $44 M Kosárlabda
7. Kevin Durant $54.1 M $19.1 M $35 M Kosárlabda
8. Phil Mickelson $50.8 M $2.8 M $48 M Golf
9. Tiger Woods $50.6 M $0.6 M $50 M Golf
10. Kobe Bryant $49.5 M $23.5 M $26 M Kosárlabda

 
Az aktív sportolók mellett a Forbes a „nyugdíjas”, visszavonult sportolókat is rangsorolt a keresetük alapján. Visszavonulás után mindig az az érdekes, hogy a sportoló mennyire volt meghatározó szereplő az aktív karrierje során, milyen teljesítmény tett le az asztalra, ami által továbbra is értékes és érdekes lehet a szponzorok számára. A legtöbb ismertebb sportoló visszavonulása megpróbálja kihasználni a hírnevét, az imázsát, és valamiféle üzleti vállalkozásba kezd, vagy éppen valami sporthoz közeli szerepet tölt be. Üzleti vállalkozásra jó példa a Björn Borg vagy éppen a Fred Perry márka. Andy Roddick visszavonulása után teniszközpontot nyitott és szakkommentátori szerepeket tölt be, akár csak Mats Wilander, vagy John McEnroe.

michael_jordan_split_23_by_austin671

Michael Jordan, és az egyedi zsákolás mozdulat, ami a Jordan logót ihlette

Nem meglepő módon, a lista élén a kosaras legenda Michael Jordan található, akinek továbbra is élő szerződése van a Nike-val. A Jordan termékek eladása 17%-al nőtt tavaly. Emellett olyan szponzorai vannak, mint a Gatorade, a Hanes, az Upper Deck, a 2K Sports és a Five Star Fragrances. Összesen 100 millió $-t keresett a sporttal kapcsolatos bevételeiből.

beckham

David Beckham, és a legendás szabadrúgás mozdulata

Az ezüstérmes David Beckham lett, aki profi pályafutása során forradalmasította a személyes márkaépítést és a sportoló üzleti alapú kezelését. Az angol tavaly még csak az első teljes évét töltötte „nyugdíjasan”, de így is két új együttműködéssel lett gazdagabb. A Diageoval és Global Brand Groups-szal kötött szerződések 20 millió $-ral dobták meg az éves bevételét, ami összességében 75 millió $-t tett ki.

Arnold Palmer

Arnold Palmer

A harmadik helyen egy jóval régebben visszavonult golfozó található, méghozzá Arnold Palmer, aki annak ellenére, hogy 1973-ban nyert utoljára PGA Touron, még most is meghatározó gazdasági erővel rendelkezik. Köszönhetően a Fujiannak újabb 200 Arnold Palmer bolt nyílik meg világszerte, a már meglévő 500 mellé. Palmer továbbra is példaképnek számít az USA-ban, olyannyira, hogy sportitala, az Arizona Beverage nevű vállalat bevételének 25%-át teszi ki. A Top10 további helyein olyan nagyságok találhatóak, mint Jack Nicklaus, Jerry Richardson, Shaquille O’Neal, Gary Player, Magic Jhonson, Pelé és Greg Norman. A lista további szereplőit a linkre kattintva tudjátok megtekinteni.

Feltehetnénk a kérdést: hol vannak a többiek?

Feltehetnénk a kérdést: hol vannak a többiek?

Ami érdekes, hogy amilyen sportágakban ezek a sportolók versenyeztek, az megegyezik az aktív Top10 sportágak sportolóival. A visszavonultak között egyedül az NFL képviselteti magát, ami az aktív Top10 nem képviseltette magát sportolóval. Azért ez elgondolkoztató.

One Comment

  1. Pingback: Cristiano Ronaldo hamarosan a mozikban! | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.06.16.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close