ökölvívás, Sportgazdaság — 2015/06/12 at 13:50

Mayweather-Pacquiao: a boksztörténelem minden bevételi rekordja megdőlt

by

Minden idők legnagyobb bevételt generáló egynapos sporteseménye lett az amerikai Floyd Mayweather és a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao május 2-i összecsapása, amelyet az évszázad bokszmérkőzéseként vezettek fel.

A Forbes magazin honlapjának szerdai beszámolója alapján a jegybevételekből, a televíziós közvetítések jogdíjából, szponzori díjakból és merchandisingból megközelítőleg 600 millió dollár [közel 168 milliárd forint] folyt be a szervezőkhöz. Ezzel beigazolódtak az előzetes várakozások arról, hogy a mérkőzés a boksztörténelem legpénzesebb harca lesz.

Floyd Mayweather pénzhalmok között

Floyd Mayweather pénzhalmok között

A kizárólag erre az összecsapásra kötött televíziós előfizetésekből [pay per view] nagyjából 430 millió dollár folyt be. Az Egyesült Államokban rekordszámú, 4,4 millió, Angliában pedig 700 ezer néző fizetett 90 dollárt [normál felbontás] vagy 100 dollárt [HD felbontás] azért, hogy élőben követhesse figyelemmel a Las Vegas-i találkozót, amelyet egyhangú pontozással végül Mayweather nyert meg.

A jegybevétel sem volt csekély, annak ellenére, hogy csupán kilenc nappal a mérkőzés előtt nyitottak a pénztárak. Az 1.500 és 10.000 dollár között kínált belépőkből összesen 73 millió dollár jött össze, ami három és félszerese a Mayweather-Alvarez mérkőzésen realizált 20 millió dolláros jegybevételnek.  A nyilvánosságnak szánt belépőket a rajongók másodpercek alatt elkapkodták és a másodlagos értékesítési csatornákon már csak az eredeti ár többszöröséért lehetett hozzájutni. Persze, ez utóbbi forgalom nem számít bele a hivatalos jegybevételbe.

Floyd Mayweather és Manny Pacquaio küzdelme a ringben

Floyd Mayweather és Manny Pacquaio küzdelme a ringben

Az összecsapást övező felhajtásból a szponzorok sem szerettek volna kimaradni, még úgy is sorban álltak, hogy a két bokszoló promóter cégei 1 millió dollárban határozták meg számukra a beugrót. A legnagyobb áldozatot a Tecate hozta 5,6 millió dollárral, amely ezzel elnyerte a mérkőzés hivatalos söre címet. A további négy főszponzor a Mexikói Turisztikai Iroda, a Smart Communications filippínó telekommunikációs cég, a Paramount Pictures filmvállalat és a filmforgalmazással foglalkozó The Weinstein Company voltak. Az öt főszponzor összesen 13,2 millió dollárt adott össze, ami szintén csúcs a maga nemében.

A 12 menetes csatáért a győztes Mayweather 240 millió dollárt [67,2 milliárd forint], Pacquiao pedig 125 millió dollárt [35 milliárd forint] tett zsebre.

A bevételi csúcsot az egynapos sportesemények tekintetében a tavalyi Super Bowl, azaz az NFL döntője tartotta 500 millió dollárral.

Forrás: forbes.com, MTI

One Comment

  1. Pingback: 2015 legjobban kereső sportolói | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.06.12.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close