darts, Sportmarketing, tenisz — 2015/06/09 at 11:50

Trendi diéták – diétás trendek: ésszel és anélkül

by

A cikk Tarján Anna, marketing közgazdász, atléta tollából származik, aki vendégszerzőként szerepel az oldalunkon! 

Nem telik el hét anélkül, hogy ne bukkannának fel újabb és újabb fajta diéták. Legtöbbjüket különböző tengerentúli és hazai sztárok révén ismerjük meg. Az emberek úgy gondolják, ha nekik sikerült bomba-formába lendülni, rájuk is ilyen hatással lesz a legújabb diéta. Ez a gondolatmenet azért hibás, mert elsiklik egy lényeges pont felett: mindenki szervezete más és más. Különböző betegségekre vagyunk hajalmosak, és másképpen reagálunk a bevitt tápanyagokra is.

Ki ne emlékezne arra, amikor Djokovic 2010-ben láthatóan rosszulléttel küzdve játszotta le Tsongával 5 szettes Australian Open mérkőzését. Majd néhány hét után bombaként robbant a hír: szervezete nem tolerálja a gluténtartalmú élelmiszereket. Amint étrendet váltott, látható eredményei voltak a diétának: sokkal szálkásabb lett, egészségesebb, és a pályán is végre szárnyalni tudott.

Djokolife plakát

Rajongók ezrei kezdtek ekkor gluténmentes diétába, azzal azonban nem voltak tisztában, hogy azoknál, akik nem érzékenyek rá, nem fog növekedni a teljesítmény, és nem javul az életmódjuk minősége sem. Ugyanis a gabonákban lévő értékes anyagokat sokkal nehezebb pótolni, amire általában nem is figyelnek az emberek. Ráadásul a legtöbben egész más okból nyúlnak az új módszerekhez. Nem csúcsformába akarnak kerülni, hanem egyszerűen fogyni akarnak, ami összetettebb kérdés. Fel kell ismerni, hogy sok esetben az elhízások oka nem a gabonafélékben keresendő, hanem azokban az egyéb élelmiszerekben, amelyeket ezekhez a termékekhez fogyasztunk, valamint a helytelen életmódban, az anyagcsere-, vagy immunrendszer zavaraiban, és sok más egyébben. Máris más képet kapunk.

Djokolife

Másik példaként említhetném Barneveldet, aki cukorbetegségben szenved. A világklasszis játékosnak a betegség sajnos a látásának romlását is eredményezte. Szemüvegben játszani viszont nem hajlandó, így a diéta betartása mellett új technikákat alkalmaz annak érdekében, hogy könnyebben tudjon fókuszálni a szektorokra. Az étrend betartásával újra visszaszökött az energia a kezeibe, és azóta újra megállíthatatlanul nyeri mérkőzéseit.

Barneveld szemüvegben

Jól látszik a fenti példákból is, hogy a legtöbb diéta valamilyen intolerancia, betegség esetére került kifejlesztésre, és nem pedig mindenkire alkalmazható csodaszerként. A legtöbb élelmiszercsoport esetében, ha kizárjuk őket az étrendünkből, megfelelően pótolni kell őket. Egy teljesen egészséges szervezet igényelni fogja azokat az anyagokat, amelyeket megvonunk tőle. Egyedül a cukor kizárása nem okoz nagyobb fennakadást a szervezetben, de időnként bizonyos mennyiség fogyasztása kifejezetten ajánlott.

Perjes Kinga, táplálkozási tanácsadó szerint: „Mindenkinek egyénileg kell megtapasztalnia, hogy az ő szervezetének mi a jó, kísérletezgetni kell a különböző alternatívákkal stb. Nem pedig egy másik ember életmódját lemásolni. Akkor sem, ha neki esetleg bejött valamelyik diéta, mert szinte biztos, hogy az illető szervezete máshogy fog reagálni rá.”

Úgy gondolom, ha megjelenik egy újabb diéta, amely valamely világsztár sikerét eredményezte, még ne ugorjunk fejjel a kútba. Át kell gondolni, hogy miért akarunk diétázni, mert minden ok más eljárást igényel. Mindenkire alkalmazható csodamegoldások nincsenek, ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy a szervezetünk számára hasznos, rosszabb esetben nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat a „mindenható” és nem körültekintően alkalmazott diétával nem visszük be a szervezetünkbe, amivel nagyobb kárt okozunk, mint gondolnánk.

Itt is érvényes a gyógyszereken kötelezően feltüntetett figyelmeztetés, mielőtt belefognánk, forduljunk szakemberhez, azaz „kérdezze meg orvosát, dietetikusát”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.06.09.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close