labdarúgás, Sportpolitika — 2015/06/03 at 10:50

Blatter váratlanul távozik a FIFA éléről

by

Joseph Blatter, négy nappal azután, hogy újraválasztották, váratlanul lemondott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] elnöki posztjáról.

A 79 éves sportvezető Zürichben tartott sajtótájékoztatóján jelezte, hogy rendkívüli kongresszus összehívását indítványozta, az elnöki teendőket addig ő látja el. Blattert múlt pénteken választották meg ötödik ciklusára. A tisztújító kongresszuson Ali Bin Al Hussein jordán herceg volt a kihívója, aki az első kör után visszalépett, miután csak 73 voksot kapott, míg Blatter 133-at.

Blatter exit

“Azért döntöttem úgy, hogy újra jelöltetem magam az elnöki posztra, mert meg voltam győződve arról, hogy ez a legjobb választás a labdarúgás számára” – mondta Blatter kedden, miután arról beszélt, hogy alaposan kiértékelte elnökségét és élete elmúlt 40 évét, amely összefonódott a futballal és a FIFA-val. “Mindennél jobban tisztelem és szeretem a FIFA-t és a legjobbat akarom a futballnak, a szövetségnek, a mi intézményünknek. A tagok ugyan újabb ciklusra bizalmat szavaztak nekem, ám úgy tűnik, ezzel a döntéssel nem mindenki ért egyet a világon. Ezért kell összehívni rendkívüli kongresszust, hogy a lehető leghamarabb megválasszák az utódomat.”

Meddig kell várni az új elnökre?

Blatter name plate

Domenico Scala, a FIFA auditbizottságának elnöke ezt követően a tisztújítás további menetrendjét ismertette. A soron következő kongresszus jövő májusban lenne, ami túl messzi időpont. Az elnök ezért rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezi a végrehajtó bizottságánál, amelynek figyelembe kell vennie, hogy a szabályok szerint bármilyen választás előtt, az összehívástól számítva négy hónapnak el kell telnie. Egyúttal azt is tekintetbe kell venni, hogy jelöltállításra, illetve a jelentkezők elképzeléseinek megismerésére is időt kell hagyni. Így várhatóan december és március között kerülhet sor a rendkívüli tisztújító kongresszusra.

Ki lehet Blatter utódja?

Ali Bin Al Hussein

A lemondás hírére természetesen hirtelen rengeteg nevet felkapott a sajtó. Köztük van Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség [UEFA] elnöke, aki Blatter ellen nem akart elindulni, de az új szituációban meggondolhatja magát, vagy Jerome Champagne, a szervezet egykori főtitkárhelyettese és nemzetközi igazgatója, aki korábban szívesen Blatter helyébe lépett volna. Egyelőre még korai találgatni, hogy ki az, aki valóban elindul majd az újra kiírt elnökválasztáson. Ali Bin Al Hussein, a pénteki választáson alulmaradó kihívó azonban már jelezte, hogy új választás esetén ismét megméretteti magát.

Az elmúlt egy hét történései dióhéjban

A múlt pénteki elnökválasztás előtt két nappal Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Letter-from-South-Africa-FA-to-FIFA-instructing--10m-payment-to-Warner

Kedden a The New York Times arról írt internetes oldalán, hogy amerikai ügyészek szerint Jérome Valcke, a FIFA főtitkára több tételben 10 millió dollárt utaltatott a vesztegetési botrány egyik főszereplőjének, Jack Warner volt FIFA-alelnöknek.

Blattert eddig nem érintették a korrupciós ügyek, de a botrány kirobbanása után többen lemondásra szólították fel. Ezt kérte tőle Michel Platini, az európai szövetség elnöke is, ám a FIFA vezetője erre akkor nem volt hajlandó. A legfrissebb hírek szerint már Blatter is az amerikai hatóságok célkeresztjében található.

Forrás: MTI, fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.06.03.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close