labdarúgás, Sportpolitika — 2015/05/29 at 20:10

Sepp Blattertől csak örökölni lehet a FIFA elnöki székét

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] 65. közgyűlésén újraválasztották Sepp Blattert. Az utóbbi idők sorozatos botrányai ellenére a svájci sportvezető az ötödik ciklusát kezdheti meg a szervezet élén.

Hiába adta meg vezető tisztségviselők letartóztatásával tarkított rendőrségi intézkedés a FIFA közgyűlésének alaphangját szerdán, a péntekre kiírt elnökválasztást nem halasztotta el a szervezet.  A pozícióért Blatternek egyetlen kihívója akadt, Ali Bin Al Hussein jordán herceg személyében. Az utóbbi idők sorozatos botrányai – pénzmosás gyanúja, korrupciós vádak – ellenére az esélyek előzetesen is Blatter mellett szóltak, mert a korábbi négy ciklusában rengeteg lekötelezettet szerzett magának a szervezeten belül.

Sepp Blatter öröme

Az elnökválasztáson a 209 szavazásra jogosult tagszövetség részéről 206 érvényes voks érkezett az első körben. Ali Bin Al Hussein 73, míg Sepp Blatter 133-at kapott. Ahhoz, hogy Blatter már az első körben megszerezze a győzelemhez szükséges kétharmadot, 140 szavazatot kellett volna összegyűjtenie. A második körre, ahol az egyszerű többséget elérő jelölt nyert volna, végül nem került, mert Ali Bin Al Hussein visszalépett.

Ali Bin Al Hussein

A szavazás titkos volt, így csak tippelni lehet arra, hogy mi történt. Európa [53 szavazat] valószínűleg Blatter leváltását szerette volna, Afrika [54 szavazat] viszont teljes mellszélességgel kiállt mellette, hiszen kaptak tőle egy világbajnokságot 2010-ben. Óceánia [11 szavazat] szintén Blatter párti és Ázsiának [46 szavazat] is csak az elenyésző kisebbsége támogatta a saját kontinenséről érkező Ali Bin Al Husseint. Észak- és Közép-Amerika [35 szavazat], valamint Dél-Amerika [10 szavazat] megosztott volt, ami a voksokban is tükröződhetett.

Ali Bin Al Hussein gratulál Sepp Blatternek

Blatter egyeduralkodás a világ futballját vezető szervezete élén 1998 óta tart. Noha a legutóbbi, szintén botrányokkal felvezetett elnökválasztáson azt ígérte, hogy többször nem indul harcba a címért, időközben meggondolta magát, így ezúttal már az ötödik ciklusát kezdheti meg.

Forrás: fifa.com

2 Comments

  1. Pingback: Blatter váratlanul távozik a FIFA éléről | sportsmarketing.hu

  2. Pingback: Platini visszalépett, biztosan nem lesz FIFA elnök | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Tamburello vagy kifling?

Válasz a Nagy Sportágválasztón. Május 29-30-án a Merkapt Sportközpontban rendezik a tömegsport legnagyobb hazai eseményét, a budapesti Nagy Sportágválasztót. Az...

Close