Sportszponzoráció, többféle sportág — 2015/05/27 at 07:50

Idén először lett nő a világ legpiacképesebb sportolója

by

Immáron hatodik alkalommal jelent meg a Sportspromedia és a Eurosport közös tanulmánya, ami évről évre azt hivatott szemléltetni, hogy a világ elitsportjában, kik azok a személyek, akik a legjobban eladható „imázst, brandet” képviselik.

A lista, számos sportág képviselőjét vizsgálja meg piacképesség szemszögéből, akiket különböző tényezők alapján bekategorizál, így adván egy gazdasági szempontból meghatározó, szakmai összesítést.

A megfigyelt kritériumok:

  • ár-érték arány;
  • a kor;
  • a sportoló hazai (származási) piacában rejlő lehetőségek;
  • a karizma;
  • a „keresztmárkázás” varázsa;
  • és a hajlandóság.

Ami mellett nem szabad elmenni, hogy a fenti faktorokon túl, a szakemberek az elkövetkezendő 3 év marketingpotenciálját is figyelembe vették, ami a sportolókat illeti, vagyis hipotetikusan megfogalmazva a kérdést: személyes szponzoráció esetén melyik sportoló képes visszaadni a támogató vállalat számára a legnagyobb értékben a befektetett összeget, azaz mekkora ROI-val [return on investment] térülhet meg a szponzoráció?

Az idei lista 12 női és 38 férfi sportolót tartalmaz, ahol 24 teljesen új belépőről számolhatunk be. A 2016-os Riói Olimpia szerepe is meghatározó a lajstrom véglegesítésében, mivel a potenciális aranyérmesek jelentős előnnyel indulnak a végelszámolásban. A lista legidősebb képviselője az észak-ír Darren Clarke a maga 46 évével , míg a legfiatalabb a 18 éves, horvát teniszcsillag, Borna Ćorić [41. a listán] és az ugyancsak 18 éves, új-zélandi, golfozónő, Lydia Ko [23. a listán].

Lydia Ko

A 22 sportágat felvonultató, nemzetek közötti összesítést idén is az Egyesült Államok nyerte, mivel 18 sportolót ad az 50-ből. Na, de lássuk végre a TOP10-ben szereplő világsztárokat 2015-ben:

10. Usain Bolt [Jamaica] – atlétika

9. Katarina Johnson-Thompson [Egyesült Királyság] – atlétika

8. Kei Nishikori [Japán] – tenisz

7. Stephen Curry [Egyesült Államok] – kosárlabda

6. Virat Kohli [India] – krikett

5. Lewis Hamilton [Egyesült Királyság] – Formula-1

4. Missy Franklin [Egyesült Államok] – úszás

3. Jordan Spieth [Egyesült Államok] – golf

2. Neymar [Brazília] – labdarúgás

1. Eugenie Bouchard [Kanada] – tenisz

Eugene Bouchard

A 6 év tendenciáját figyelve kijelenthető, hogy a sportolók egyre fiatalabban kerülnek a sztárság kapujába és válnak „eladhatóvá”, amit a csökkenő átlagéletkor is mutat [2010 – 26.58; 2015 – 24.84].

A piacképességi lista létrejöttétől kezdődően 6 sportolót emelhetünk ki, akik eddig minden évben reprezentálták magukat: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Lewis Hamilton, Usain Bolt, Rory McIlroy és Sebastian Vettel.

Forrás: sportspromedia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.05.27.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close