labdarúgás, Sportpolitika — 2015/05/27 at 14:35

FIFA: rendőrségi intézkedés adta meg a kongresszus alaphangját

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] hat magas beosztású tisztségviselőjét tartóztatták le korrupció gyanújával az amerikai hatóságok kérésére Zürichben szerdán, két nappal FIFA-kongresszus megkezdése előtt.

A svájci ügyészség szerint az érintettek állítólag az 1990-es évektől több mint 100 millió dollár értékben fogadtak el kenőpénzt sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait. Ha a szerdai kihallgatáson a nap folyamán megnevezendő gyanúsítottak beleegyeznek a kiadatásba, azonnal átadhatják őket az amerikai hatóságoknak. Ellenkező esetben kiadatási kérvényre lesz szükség. A tengerentúlon csalással, zsarolással és pénzmosással is gyanúsítják őket.

Baur au Lac Hotel Zürich

 

A jelentések szerint az ügyészek több mint tíz – a legfrissebb értesülések szerint legalább 14 – tisztviselő ellen készülnek vádat emelni, közülük hatot vettek őrizetbe a reggeli akció során. A BBC és a New York Times jelentése szerint az érintettek között van Jeffrey Webb FIFA-alelnök, az észak- és közép-amerikai országokat tömörítő CONCACAF vezetője, továbbá a FIFA végrehajtó bizottságában dolgozó uruguayi Eugenio Figueredo, valamint a brazil szövetséget irányító José Maria Marin és a Costa Rica-i Eduardo Li. Walter de Gregorio, a FIFA szóvivője közölte, hogy Joseph Blatter FIFA-elnök nincs az érintettek között.

Walter de Gregorio

A szerdai letartóztatások ellenére a tervezett menetrend szerint kerül sor pénteken a FIFA elnökválasztására – jelentette ki zürichi sajtótájékoztatóján a szervezet kommunikációs igazgatója.

Walter De Gregorio hangsúlyozta, hogy Joseph Blatter elnök és Jérome Valcke főtitkár nem érintett az ügyben, majd hozzátette, hogy a történtek nem indokolják az elnökválasztás halasztását. Mint mondta, ez fel sem merült. A kommunikációs vezető a FIFA kongresszusra érkezett tagok szállodájában történt reggeli, hat magas beosztású tisztségviselőt érintő letartóztatással kapcsolatban azt is leszögezte, hogy a szövetség vezetőit váratlanul érte a rendőri akció, Blatter és más sem sejtett róla semmit.

Sepp Blatter

De Gregorio szomorúnak, arculatrombolónak, mégis a FIFA szempontjából kedvezőnek nevezte az eseményeket, mivel azok – mint fogalmazott – megtisztulást eredményeznek a szövetségben, amely szerinte a szenvedő fél a történetben. “Blatter természetesen nem boldog, nem perdült táncra irodájában, ám nyugodt és készül a pénteki elnökválasztásra” – mondta De Gregorio, újságírói kérdésre pedig többször is hangsúlyozta, hogy Blatter nem érintett az ügyben, így nincs miért lemondania, s amennyiben pénteken ismét megválasztják, további négy évig ő lesz majd a FIFA első embere.

FBL-WC-2022-QAT-FIFA

A kommunikációs igazgató a nyomozásról nem tudott részleteket elárulni. Állítása szerint a svájci ügyészséggel kapcsolatban vannak, ám egyelőre ők is csak annyit tudnak, amennyit a hivatalos szervek a nyilvánossággal is közöltek. Annyit azonban elárult, hogy az ügyészség az akciót azért időzítette a szerdai napra, mert tisztában volt vele, hogy a kongresszuson megjelennek majd az érintettek, így lényegesen egyszerűbb eljárni velük szemben.

A letartóztatások egy több mint 100 millió dollár értékű sikkasztási botránnyal kapcsolatos amerikai nyomozással függnek össze, a svájci ügyészség pedig ezzel párhuzamosan szerda reggel azt is bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán. Ez utóbbiról De Gregorio szintén nem tudott konkrétumokkal szolgálni, egy újságírónak adott válaszában ugyanakkor határozottan jelezte, hogy jelenleg az a tény, hogy 2018-ban Oroszországban, 2022-ben pedig Katarban rendezik a világbajnokságot.

A pénteki FIFA-elnökválasztáson az ötödik ciklusára készülő Blatter egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg lesz.

Forrás: MTI

2 Comments

  1. Pingback: Sepp Blattertől csak örökölni lehet a FIFA elnöki székét | sportsmarketing.hu

  2. Pingback: FIFA for good of the game…Biztos így van?? | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Idén először lett nő a világ legpiacképesebb sportolója

Immáron hatodik alkalommal jelent meg a Sportspromedia és a Eurosport közös tanulmánya, ami évről évre azt hivatott szemléltetni, hogy a...

Close