labdarúgás, Sportmarketing — 2015/05/22 at 15:50

8 dolog, amit tudni érdemes az adidas legendás focicipőjéről, mielőtt végleg visszavonul

by

A német a cég a napokban jelentette be, hogy visszavonultatja az elsőként 1994-ben bemutatott modelljét a Predatort. Ezzel a rövid összeállítással emlékezünk meg több legendás futballista, többek között Beckham, Del Piero vagy Zidane kedvenc cipőjéről.

 1. Berobbanás a köztudatba

  Készülőben az adidas Predator Instinct
  Az 1994-ben Egyesült Államokban megrendezett Labdarúgó Világbajnokságon a jétékosok több mint 60 százaléka adidas cipőt hordott. A játékosok többsége a legújabb fejlesztésű Predatorban játszott, ami nagyszerű lehetőség volt a bemutatkozásra.
 1. Folyamatos megújulás majd’ két évtizeden át

Predator.Evolution.Real

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a cipőnek 14 különböző változata jelent meg, a legutolsó tavaly év végén. Nem meglepő, hogy az új modellek, mindig valamely világesemény évében jöttek ki. Ezek sorrendben a következők:

 • Predator (1994)
 • Rapier (1995)
 • Touch (1996)
 • Accelerator (1998)
 • Precision (2000)
 • Mania (2002)
 • Pulse (2004)
 • Absolute (2006)
 • PowerSwerve (2007)
 • Predator X (2009)
 • AdiPower Predator (2011) Predator Kinetic SL
 • Predator LZ (2012)
 • Predator LZ 2 (2013)
 • Predator Instinct (2014)
 1. Az első focicipők egyike amihez kampányvideó készült

Az 1994-es VB-re időzített marketing kampány volt az első videóval támogatott aktivizáció.  Érdekes, hogy 20 év alatt mennyit változott a marketing kommunikáció és hogy ez mennyire átérződik a két videón is.

 1. Magyar vonatkozás

Oroszi László révén magyar vonatkozása is van a Predator szériának. A váli feltaláló, 1995-1996-ban fejlesztette ki speciális futballcipőjét, melynek újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, az úgynevezett irányítósávok voltak. Ezek a találati pontosságot, és a játékost hivatottak segíteni a labda minél precízebb irányításában. Az adidas akkori fejlesztési igazgatója meg is tekintette őket és prototípusokat is kért belőle. Aztán 2000-2001 körül az adidas piacra dobta a “véletlenül” teljesen hasonló technológiával ellátott Precision és Mania cipőit. Az ügy vége évekig húzódó pereskedés lett, melyet 2012-ben először, majd 2014 év elején jogerősen is megnyert a magyar feltaláló.  A dolgot azonban árnyalja, hogy több forrás Craig Johnstont a Liverpool egykori ausztrál légiósát említi a cipő ötletgazdájaként. Ő 1988-tól dolgozott egy olyan speciális külsejű cipőn, mely szintén a fent említett célt hivatott szolgálni. Még Franz Beckenbauert és Karl-Heinz Rummeniggét is rávette, hogy próbálják ki a prototípusokat. Ezt videóra vette és prezentálta, amivel meg is győzte az adidas-t. “Csupán” 2%-ot kért az értékesített cipők bevételéből.

 1. Az első színes futball cipő

Predator PowerSwerve.twenty.colorway

A Predator Rapier volt a legelső olyan futball cipő melyet több féle színben is legyártottak 1995-ben. Ez akkor szinte egyedülálló volt a piacon és hamar közkedvelt lett nem csak a fiatalok, hanem a profi játékosok körében is.

 1. Legendás cipő, legendás pillanatok

Ezt a cipőt viselte David Beckham, a legendás félpályás góljánál és szintén ezt a típust viselte Zidane 1998-ban a világbajnoki döntőben ahol két gól is szerzett. A sors fintora, a 2006–os Világbajnoki döntőn, ami az utolsó válogatott mérkőzése volt, és számára egy piros lappal ért véget, szintén Predatort, de egy különleges, aranyszínű darabot viselt.

 1. Változatosság

Predator.Evolution

2007-ben a Predator PowerSwerve húsz különböző színváltozatban jelent meg, ami a maga nemében akkor rekordnak számított. A különböző színek a különböző alkalmakra, vagy sztároknak készültek.

 1. A legkönnyebb

Az 1998-ban kiadott Accelerator a maga 342 grammjával sem számított akkoriban nehéznek, de  a 2011-ben legyártott AdiPower Predator SL  mindössze 211 gramm volt. A piaci trend is azt mutatja, hogy manapság a kulcs a cipők súlyának minimalizálása. Nemrég jelentetett meg például egy limitált szériás focicipőt az adidas, ami mindössze 99 gramm.

Mint látjuk, legendák és nem akármilyen rekordok fűződnek ehhez a kétségkívül ikonikus focicipőhöz. Amatőr és professzionális futballisták ezrei használták pályafutásuk alatt végig ezt a modellt. A jó hír azonban az, hogy nem fog szűkülni az adidas futball cipők családja, ugyanis május 25-re egy új cipő megjelenését jelentette be a cég.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.05.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close