Sportpolitika, többféle sportág — 2015/05/21 at 15:50

100 milliárd nem lett volna elég, egyszerűsítik az új Puskás Ferenc stadion terveit

by

A Népszabadság értesülései szerint az eredeti tervek túlságosan kockázatosak voltak, a 100 milliárd forintos költségvetésből nem lehetett volna megvalósítani, valamint a kivitelezési idő is jelentősen kitolódott volna, ezért egyszerűsítik, ésszerűsítik az új Puskás Ferenc stadion terveit.

Fürjes Balázs, aki budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosként idén márciusban vette át a projektet, az újság szerdai cikke szerint elmondta: méretében, tömegében, műszaki megoldásaiban és funkcióiban egyaránt nehezen megvalósítható épülettervvel találkozott, amelynél rendkívül kockázatosnak tűnt az átadási határidő és a költségkeret betartása, ezért az épület ésszerűsítése mellett döntöttek. A kormánybiztos szerint a korábbi számításokban szereplő 100 milliárd forint legfeljebb a létesítmény kétharmadára lett volna elég.

Puskás-Ferenc-stadion

Az egyszerűsítés nem érinti Skardelli György építész “stadion a stadionban” koncepcióját. Ennek értelmében úgy lesz korszerű, 21. századi stadion, hogy egy új épül a régi köré, megőrizve az előző karakteres építészeti elemeit. Csupán a funkciók között szelektálnak, a korábbi tervekben még húsz sportágat kiszolgáló multifunkcionális létesítményről javarészt lehámozzák a focin kívüli elemeket. A korábbi tervek szerint egyebek mellett 180 szobás szálloda, konferenciaközpont, irodaház, sportmúzeum, üzletek, éttermek, rendőrőrs is helyet kapott volna az épületben.

Magyar válogatott meccs a Puskás stadionban

A stadionnak 2018-ra el kell készülnie. A nyílt közbeszerzési eljárást várhatóan ősszel hirdetik meg, ezzel párhuzamosan még az idén lebonyolítják a bontási tendert, hogy megkezdődhessen a munka, a kivitelezési határidő ugyanis legalább két és fél-három év.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.05.21.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close