ökölvívás, Sportgazdaság — 2015/04/28 at 14:50

A boksztörténelem legpénzesebb harca

by

A hétvégi Floyd Mayweather-Manny Pacquiao bokszmérkőzés az előjelek szerint jó néhány rekordot felülír majd a sportág történelmében. A többségük kapcsolatban áll a pénzzel, magasan ez lesz például a legtöbb szponzori bevételt generáló összecsapás.

Magyar idő szerint május 3-án hajnalban a Las Vegas-i MGM Grand Arénában rendezik a bokszvilág hosszú évek óta legjobban várt mérkőzését az amerikai Floyd Mayweather és a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao között. A váltósúlyú címegyesítőn Mayweather a WBC világbajnoki és a WBA szuperbajnoki, Pacquiao pedig a WBO világbajnoki övét teszi kockára.

Mayweather és Pacquiao

A már most az Évszázad Bokszmeccsének titulát összecsapást hatalmas érdeklődés veszi körül. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a nyilvánosságnak szánt jegyek másodpercek alatt fogytak el. A mérkőzésre már csak a másodlagos értékesítési csatornákon lehet belépőt venni, az eredetinél jóval magasabb áron. A StubHub nevű oldalon például kedd délutáni állás szerint 4.275 és 351.000 dollár közötti összeget kérnek a különböző kategóriájú helyekért. A szokás szerint ingyenesen megtekinthető mérlegelésre, ezúttal jótékony célokra felajánlott 10 dolláros jegy ellenében bejutni, de már ezek a belépők is több mint tizenháromszoros áron forognak.

A szurkolók nemcsak a helyszínen, hanem a televízión keresztül is kíváncsiak a mérkőzésre: a számítások szerint az összességében 400 millió dolláros rekordbevétel legnagyobb részét a fizetős csatornák közvetítése hozza majd.

Mayweather és Pacquiao bokszkesztyűk

Senki sem szeretne kimaradni az összecsapást övező felhajtásból, így a szponzorok is sorban állnak. Todd duBoef, Pacquiao promóter cégének elnöke, az ESPN-nek tett nyilatkozatában azzal büszkélkedett, hogy a mérkőzés öt főszponzora összesen 13,2 millió dollárt ad össze, ami szintén csúcs a maga nemében. Pontos adatokat a korábbi bunyókról nem tartanak számon, de a szakértők előző rekordként 3,5-4 millió dollár közé teszik Mayweather egyik előző meccsének szponzorpénzét.

Tecate ring girls

A két bokszoló promóter cégei 1 millió dollárban határozták meg a szponzorok beugróját. A legnagyobb áldozatot a Tecate hozta 5,6 millió dollárral, amely ezzel elnyerte a mérkőzés hivatalos söre címet. A Tecate évek óta szponzorálja Pacquiao ütközeteit és ezúttal azt a Coronát kellett túllicitálnia, amely Mayweather eseményein szokott jelen lenni.

A további négy főszponzor a Mexikói Turisztikai Iroda, a Smart Communications filippínó telekommunikációs cég, a Paramount Pictures filmvállalat és a filmforgalmazással foglalkozó The Weinstein Company.

Forrás: ESPN.com

One Comment

  1. Pingback: Mayweather-Pacquiao: a boksztörténelem minden bevételi rekordja megdőlt | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.04.28.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close